Нефтохимик удари само 1 греда

0

Статичните по­ложения се използваха слабо и най-вече неефективно от българските отбори през есенния дял

[sociallocker id=5830]

от сезона в Първа лига. Това е едно от неща­та, които никак не го­ворят добре за наше­то първенство. Са­мият факт, че няма играч който да е вка­рал повече от един гол директно от пряк свободен удар, също е красноречив, фаладжиите в буквалния смисъл са на изчез­ване.

Ботев (Пд) беше от­борът, който вкара най-много попадения от статични положе­ния през есента – об­що 9. Това прави точ­но 30% от всички го­лове^ на „канарчета­та“. На пръв поглед този процент изглеж­да много висок, но по-внимателен прег­лед на факти­те ни показ­ва, че нещата не са чак толкова впе­чатляващи. Повече от половината голове на „канарчета­та“ от ста­тични поло­жения са от дузпи – 5 от 9. Веднага след „жълто-черните“ се нареждат първите три тима в класи­рането на елита – Лудогорец, Левски и ЦСКА-София, които вкараха по 8 пъти след стандартни си­туации.

Трябва да се отче­те, че „сините“ имат най-много   голове след корнери в елита – цели 4. Интересното тук е, че само две от тези попадения бяха реализирани от техни играчи, а в другите два случая противни­ците им си забиха ав­тоголове. Това напра­ви вратарят на Локо (Пд) Ясин Ел Харуби, който при един корнер, изпълнен от Ан­тонио Аниете, бокси­ра топката и си я вкара във вратата. В домакинския мач на Левски срещу Верея бранителят на гости­те Илиас Хасани по­рази собствената си врата. Това стана пак след корнер, при кой­то Бабатунде Адениджи уцели гредата след удар с глава, а защитникът довкара топката във вратата си. Последен в под­реждането по статич­ни положения е Локо­мотив (ГО). На смет­ката на „железнича­рите“ стои само един такъв гол. Вкара го Матиа Курьор срещу Локомотив (Пд) ди-ректно от пряк свобо­ден удар.

Ако все пак трябва да откроим една цялостна положител­на тенденция, тя е, че попаденията от ста­тични положения бе­лежат лек ръст в сравнение с предиш­ните два сезона. От началото на този об­щият им дял възлиза на 21,45% срещу 20,5 за 2015/16 и 15,57 за 2014/15.

По отношение на засадите трябва да се отбележи, че при нас те са сравнител­но малко. Най-много в този капан попадат играчите на Левски -53 пъти до момента през сезона, което прави по 2,79 на мач. Съдиите определено се стремят да спазват новите разпоредби и при спорните ситуа­ции да дават пре­димство на нападате­лите. Това доведе и до някои грешки. Са­мо ще припомним, че още в първия кръг на пловдивското дерби в Бургас, завършило 1:1, двата гола бяха от засади. Това приз­на и самият шеф на съдийската комисия, факт, че отборът с най-много такива има средно по под 3 на мач, води до извода, че по нашите терени засади се отсъждат рядко, а и отборите съумяват да се опазят от тях.

Ще се спрем и на гредите, които често служат за извинение и оправдание на загу­билите отбори и ми­нават за символ на малшанса във футбо­ла. През есента най-много пъти ги удариха играчите на ЦСКА-София – 15. Веднага трябва да се уточни, че над 30% от тези греди бяха в послед­ния есенен кръг при домакинството срещу Дунав (Рс). В този мач топката 4 пъти се отби от рамката на вратата на русенци, но в два от случаите последва добавка, която доведе до гол. Втори по греди е Лудогорец с 10, трети Славия – 9.

Най-малко от липса на късмет може да се оплаче Нефтохимик. „Шейховете“ удариха само една греда в домакинския мач с Ботев, но секунда след нея вкараха гол. За сравнение противниците на бургазлии уцелиха осем пъти гредите в мачовете срещу тях. Толкова са и тези срещу вратата на Ботев (Пд). Най-много греди са ударени срещу Дунав (Рс) – 9. Русенци оглавиха тази класация в последния кръг, след споменатия вече мач с ЦСКА-София.

Източник: в-к „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]