Най-мощните хранителни добавки за бърза обмяна

0

Съвсем наскоро ни зададоха въпроса за препоръка на хранителна добавка, която да забързва метаболизма. Този въпрос не е от често задаваните, но когато ти го зададат, не знаеш откъде по-напред да започнеш с обясненията.

Ако сте сред тези, които търсят отговора на този въпрос, продължавайте да четете!
Какво е това животно “метаболизъм”?

Като за начало трябва да си сравним бележките и да се уверим, че всички сме на една страница.

Метаболизмът може да се опише по най-различни начини, но най-простото и кратко обяснение е, че това е термин описващ обмяната на веществата и всички химични процеси, които се случват в даден организъм с цел да го поддържат жив.

Това включва всички процеси, необходими за разграждането на храната до съставните ѝ единици, водещо до генерирането на енергия в последващите етапи и всички необходими процеси за използването на тези съставни единици за изгражаднето на всичко, от което се състои нашето тяло.
Как се измерва метаболизмът?

Вероятно в научните среди има различни мерни единици и начини, чрез които се определя скоростта на метаболизма, но ние, “обикновените” хора, го измерваме чрез единицата калория.

Всеки организъм, според обмяната на веществата в него, в пълен покой генерира и изразходва определено количество енергия всеки ден, за да бъде поддържан този организъм жив. Това е познато още като базов метаболизъм.

Съответно ако човек А изразходва 1600 калории в пълен покой, а човек Б изразходва 1800, то може да се каже, че човек Б има по-бърз метаболизъм от двамата.

Базовият метаболизъм, заедно с редица други фактори (накратко всички извършвани дейности през деня) пък определят калорийния ни баланс – необходимото количество енергия/калории, за да се постигне баланс между приетото количество енергия (чрез хранене) и изразходеното (основно физическа активност).
Какво влияе на метаболизма?

Метаболизмът е променлива и стойността на тази променлива се влияе от много различни фактори.

Може би двата най-основни фактора, които имат пряко влияние върху изразходената енергия в пълен покой (базов метаболизъм) и са от практическо значение за нас са активното тегло, с което разпологаме (най-вече мускулната маса) и нивата на определени хормони (особено стресовите и щитовидните).

Мускулите са един от най-енергоемките органи в нашето тяло и дори и в пълен покой, повечето мускули изискват доставянето на повече енергия. Изискването за повече енергия логично води и до “по-бърз” метаболизъм.

Хубавото е, че имаме реалната възможност да влияем върху това колко мускулна маса имаме, но това не става с лежане пред телевизора. 🙂

Хормоните пък са един от основните движещи фактори в нашия организъм. Те определят какво, кога и как да се случва в много голяма степен.

В най-добрия случай, всички хормони са в граници, определени като нормални за един здрав организъм и всичко върви по мед и масло. В този случай метаболизмът е максимално ефективен.

При хормонален дисбаланс обаче нещата стоят съвсем различно и особено някои по-специфични хормони като стерсовите и тироидните имат пряка връзка и с метаболизма.

Например при намалена функция на щитовидната жлеза и ниски нива на тироидните хормони, се наблюдава “по-бавен” метаболизъм. При увеличени нива на кортизол и адреналин се засилват процесите на разграждане (катаболните процеси) с цел доставяне на повече енергия. На това може да се гледа като “забързване” на метаболизма, но ако тези нива са хронично високи, това би влошило цялостното здравословно състояние.

До хормонален дисбаланс може да се стигне по различни пътища. Върху някои фактори имаме контрол (хранене, сън, физическа активност), но понякога нещата не зависят от нас, при определени генетични заболявания например.

Гореописаните бихме нарекли вътрешни фактори. Има и външни фактори, които оказват влияние.

Храната е изключително важна, а много хора не и обръщат заслужаващото внимание.

За да се изпъляват всичките процеси в организма ни максимално ефективно, са нужни определени хранителни вещества – аминокиселини, мастни киселини, глюкоза, витамини, минерали и т.н.

Погледнато от тази гледна точка, ако не си набавяме достатъчно полезни вещества, метаболизмът ни може да пострада. Ако си осигуряваме всичко необходимо, метаболизмът ни ще е на максимални обороти.

Отделен е и фактът, че организмът ни използва повече енергия, за да обработва протеините и въглехидратите, в сравнение с мазнините. Това допринася за основната цел, заради която хората искат да си “забързат” метаболизма – за да отслабнат.

Физическата активност също добринася за по-бърз метаболизъм. За извършването на физическа дейност се изисква допълнителна енергия, а тази допълнителна енергия може да се достави само чрез забързване на обмяната на веществата и химичните реакции.
Ами добавките?

Да, нека споменем и добавките. Все пак това е основната тема на блога. 🙂

Беше важно да обясним всичко по-горе, за да може да се разбере защо и кои добавки могат или не могат да помогнат за забързването на метаболизма.

За да може даден продукт да забърза метаболизма, то той трябва да има способността да влияе върху някой от изброените фактори.

На практика, реалната способност да забързат метаболизма имат термогенните фетбърнъри, благодарение на високите дози стимуланти, които съдържат. Вещества от сорта на кофеин, йохимбин, синефрин и други стимулират секретирането на допълнително стресови хормони, а те от своя страна както споменахме по-горе стимулират генерирането на енергия.

На теория всяка хранителна добавка, която може да има влияние върху специфични хормони, би могла да забърза метаболизма. На практика обаче единствено стимулантите имат значим ефект.

Също на теория, всяка една хранителна добавка, допринасяща за балансирането на хранителните вещества, които си набавяте, и която добавка допринася за възстановяването на дефицитно хранително вещество в оптимални нива, би могла да подобри метаболизма ви. За това обаче предварително трябва да знаете дали и какъв дефицит имате.

На практика най-вече продуктите в категорията на витамините и минералите биха имали полза и то само и единствено ако имате някакъв дефицит, който да възстановят.

Разбира се, редно е да кажем, че добавките не са заместител на храненето. Всеки дефицит на теория може да бъде възстановен само чрез балансирането на храненето. На практика, добавките могат само да подпомогнат нещата да се случат по-лесно, понякога и по-бързо.
В заключение

Ако трябва да обобщим всичко написано, ще ви кажем, че за натурално “бърз” метаболизъм най-важното е да сте в добро здравословно състояние, да нямате хормонални дисбаланси и дефицити на хранителни вещества.

За съжаление за повечето хора няма достъпен начин за измерване на метаболизма и няма как да знаете колко бърз или бавен е той. Това обикновено става чрез специални машини, които не са свободно достъпни и не се срещат навсякъде. Може обаче да се уверите, че сте в добро здраве. Доброто здраве може да служи като маркер и за бърз метаболизъм.

Да, някои добавки, най-вече от категорията на термогенните фетбърнъри биха могли изкуствено да “забързат” метаболизма ви в известна степен, но се запознайте добре с начина им на действие и възможните странични ефекти, които могат да се появят, тъй като тази категория продукти съвсем не са подходящи за всички хора.

Автор – Тихомир Велев
Източник- BBTEAM