Брад Биндър спечели спринта на „Херес“, но КТМ изтърва двойната победа

Brad
-

Брад Биндър спечели своя втори спринт от началото на сезон 2023 в MotoGP, след като триумфира в късата надпревара на пистата „Херес“ в Испания.

Южноафриканецът започна състезанието от 4-то място на стартовата решетка и направи страхотно потегляне при рестарта, за да излезе начело. Още в третия тур обаче той бе изпреварен от своя съотборник Джак Милър в спирането за последната крива, след обиколка по-късно бе атакуван и от световния шампион Франческо Баная (Дукати).

Тази атака на италианеца бе парирана успешно от Биндър, който след нея увеличи темпото си и догони Милър. Първата атака на южноафриканеца дойде в спирането за шестата крива в деветия тур, но той отвори твърде много завоя, което позволи на Милър да си върне лидерството. Още в следващата обиколка обаче Биндър осъществи успешна атака и поведе за втори път в надпреварата, в която в крайна сметка спечели с аванс от 0.4 секунди пред Баная.

Световният шампион изпревари своя бивш съотборник Милър в шестия завой в последния тур, след грешка на австралиеца, която коства на КТМ шанса за двойната победа на „Херес“. Все пак Милър финишира трети, а топ 5 допълниха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). Точки от четвъртия спринт за годината в MotoGP взеха още участващият с „уайлд кард“ Дани Педроса (КТМ), Маверик Винялес (Априлия), Йоан Зарко (Прамак Дукати) и Марко Бедзеки (VR46 Дукати).

Лидерът в генералното класиране Бедзеки трябва да се чувства късметлия, че изобщо стигна до финала, тъй като той бе невинна жертва в катастрофата на Франко Морбидели (Ямаха) и Алекс Маркес (Грезини Дукати) на втория завой на старта. След нея надпреварата бе спряна с червен флаг и се стигна до споменатия горе рестарт. Освен Морбидели, Маркес и Бедзеки в инцидента бе замесен и Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС). И четиримата се включиха в рестарта или със своите резервни машини, или с ремонтираните си основни мотори.

В генералното класиране в MotoGP лидер след спринта на „Херес“ продължава да бъде Бедзеки, който с 65 точки води с 3 на световния шампион Баная. Трети с пасив от 17 пункта е седмият от днес Винялес. С победата си днес Биндър се изкачи на шестото място в подреждането с актив от 42 точки.

Четвъртият състезателен уикенд в MotoGP за 2023 година приключва утре с основната надпревара на „Херес“, която ще стартира в 16:00 часа българско време