Нова голяма сделка разтърси света на спорта

0
Dollar bills and finance and banking on digital stock market financial exchange
Dollar bills and finance and banking on digital stock market financial exchange

Шампионатът Moto GP се сдоби с нов собственик – компанията Liberty Media, която от няколко години притежава и Формула 1.
Сделката между Liberty Media и Dorna, собственик на търговските права върху Световния мотоциклетен шампионат, се оценява на повече от четири милиарда долара.

Според споразумението между двете страни Dorna ще остане независим субект в рамките на Liberty Media и ще продължи да контролира шампионата, което също означава, че Кармело Еспелета ще остане начело.

В съобщението се посочва още, че централата на шампионата Moto GP ще остане в Мадрид. Liberty Media ще контролира около 86 процента от Dorna, докато ръководството на испанската компания ще запази 14 процента от акциите.

„Това е перфектната следваща стъпка в еволюцията на шампионата Moto GP и ние сме развълнувани от това, което носи на Dorna, феновете Moto GP и мотоциклетизма“, каза Еспелета, „Гордеем се с глобалния спорт, който имаме.Тази сделка зачита стойността на спорта днес и неговия потенциал за растеж. Liberty Media има невероятно влияние върху развитието на спорта и не можем да си представим по-добър партньор“, добави Еспелета.

Освен шампионата Moto GP, Dorna контролира и по-ниските категории – Moto2, Moto3, MotoE, както и Световния шампионат по супербайк.