Защо нямаме конвертируеми футболисти?

0

Защо нямаме конвертируеми футболисти на 19 години или ако все пак купят някой български талант, в чужбина му е необходима поне година обучение и стаж във втория отбор на клуба, за да може да започне да изплаща направената инвестиция?!

Отговорът не може да бъде еднозначен, но имам желание в заключителната си статия от „Колонката на Митко Джоров” да дам своята гледна точка по въпроса.

Заставате пред един отбор от 12-годишни деца и ги питате „Каква ви е идеята за изнасяне на топката срещу отбор с един нападател и каква е разликата с изнасянето срещу преса от двама нападатели?”… Със сигурност няма да получите адекватен отговор и всички отстрани вероятно ще ви кажат, че вместо да ги учите на спиране и подаване на топката занимавате децата с глупости и им товарите мозъка или им убивате интуицията.

Заставате пред отбор 19-годишни кандидатпрофесионални футболисти и ги накарате те да ви разкажат как да излязат от преса на един, двама или трима нападатели на противника. Да обяснят каква ротация ще предприемат, за да разместят противниковниковата отбрана с цел да си осигурят коридор за извеждащ пас и стрелба в противниковата врата. Отново няма да получите адекватен отговор, но този път всички ще ви обвинят, че не сте ги научили на нищо за седем години.

Накарайте едно дете на 12 години да подаде точен пас към „защитения крак” на партньора, спрямо защитника и да се придвижи, „за да осигури опция за взаимодействие”. Така че от численото предимство да извлекат преимущество, което след преодоляването на защитника да принуди следващ бранител да тръгне да пресира и да се разкъса линията на защитата. 12-годишното дете няма да ви разбере, но за съжаление и 19-годишният няма да може да демонстрира. За мое съжаление тези примери показват, че юношите в България са еднакво футболно неграмотни и на 12-, и на 19-годишна възраст.

В България всеки треньор си е извоювал правото да изповядва своя собствена философия на игра и собствени разбирания за схеми и системи, но аз съм твърдо убеден, че „треньор”, който не може да обучи състезател да играе 1 vs 1 в защита и в атака, фронтално, странично и в гръб, не бива да работи на ниво ДЮФ. Треньор, който не познава ключовите изисквания за защитен стоеж, скъсяване, покриване на топката, ограничаване на пространството по посока на страничната линия, не трябва да получава работа в ДЮШ, зaщото не е в състояние да обучи никой да играе футбол.

Аз вярвам, че за да бъде една футболна академия продуктивна, тя е разработила ЯСНА ВИЗИЯ, кои са основните страни в подготовката на един футболист и как да се комбинират и дозират те при работата с всеки един състезател, за да може на 19 години, той да се доближи максимално до „модела на професионален футболист”. Ролята на треньора в една продуктивна академия е да намери точно средствата (упражненията), за да обучи максимално ефективно своите възпитаници, като се съобразява с тяхното моментно ниво, възраст и интелект.

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който не може да убеди състезателите, че техниката на паса и стрелбата му са „ОСНОВАТА, БЕЗ КОЯТО НЕ МОГАТ ДА ИГРАЯТ ФУТБОЛ”. И са плод на ДОПЪЛНИТЕЛНА работа, защото са абсолютно необходими, за да взаимодейства той със своите съотборници. Няма треньор, който не е обучен да знае ключовите изисквания за точния пас и стрелбата, за да прави точни и конкретни забележки за позицията на тялото, мястото на опорния крак, разгъването на подбедрицата и положението на глезена при удара по топката, за да образова детето и да му помогне да разбере и коригира всеки детайл, който ще доведе до по-голяма точност и прецизност в играта.

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който да допусне в игра 14-годинишен състезател, който няма прецизна техниката да подава „навреме точен пас, осигуряващ предимство на съотборника му”. Такъв състезател е „ПРЕКЪСВАЧ” и заради него колективните усилия и темпото на игра биват нарушавани, което е недопустимо за развитието на останалите, които имат потенциал за професионален футбол. Такива състезатели се пренасочват към адекватни на техните възможности формации в дъщерни академии.

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който не е планирал предварително колко часа работа месечно ще отдели за работа върху контрола на топката, комуникацията, темпото и прецизността на взаимодействията без съпротива. Колко часа ще отдели на тренировка за взаимодействия със съпротива при числено равенство, числено предимство в атака, числено предимство в защита…

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който да не е планирал предварително колко часа работа месечно ще отдели за позиционни игри, свързани с изграждане на навиците за „отваряне на пространство и позициониране в атака”, навиците за „сгъстяване в „защитен блок” и покриване на топката в защита.

Искрено вярвам, че във всяка продуктивна академия състезателите се селектират заради своя талант, но се развиват и утвърждават в професионалния футбол благодарение на своята любознателност, готовност на труд и характер. Навиците за мигновено „превключване” от атака в отбрана и обратно. Уменията „антиципация”, ”набиране на информация”, „прочит на ситуация (четене на игра)”, „тайминг, прецизност и динамика на комбинацията” със сигурност са заложени в състезателите, но те се развиват и усъвършенстват именно в позиционните игри, особено когато са свързани и с компоненти от игровия план.

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който не е планирал предварително колко часа работа месечно ще отдели за развиване на игровия план на отбора за провеждане на мач:

– Вкарване на топката в игра срещу преса.

– Изграждане на атака и завършек срещу изнесена отбрана.

– Владение в последната третина и завършек на атака + контрапреса при грешен пас.

– Реакция в защита при контраатака.

– Защита – висока преса + отнемане и завършек.

– Защита – средна преса + преход в атака.

– Защита – отстъпила отбрана + контраатака.

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който да не е планирал предварително колко часа работа месечно ще отдели за развиване на кондицията на състезателите:

– Обща издръжливост.

– Мускулна издръжливост.

– Сила и експлозивност.

– Координация, ловкост и баланс.

– Бързина на реакция.

– Линейна скорост.

– Техника на смяна на посоката.

Искрено вярвам, че в никоя продуктивна академия няма треньор, който не е планирал предварително колко часа работа месечно ще отдели за видеоанализ и обучение на принципи в играта, на базата на грешките или положителните неща, които се заснемат и изваждат от видеото в официалния мач.

Искрено вярвам, че в никоя продукривната академия няма треньор, който да не е изготвил „Профил на състезателя”, в който дава оценка на всяка негова характеристика, базирана на физическо, техническо и тактическо тестиране. Няма как да липсва и оценка на неговата любознателност, готовност на труд, воля, дисциплина, психическа устойчивост и лидерски качества.

Искрено вярвам, че за да бъде една акдемия продуктивна всеки треньор планира всички тези компоненти на тренировъчния процес, съгласува ги с методист, като се аргументира „защо?”, „кога?” и „с какъв интензитет?” ще бъде проведена тренировката. След обсъждането залагат характера и броя тренировки в „Седмичното разпределение на тематичния план”. Така чрез екипната работа се изразява отговорността на академията към състезателя, направил своя избор да тренира футбол в нея.

Аз съм активен треньор от 1994 година. Познавам много добри футболни специалисти, но не съм срещнал треньор, който да има написан план за развитие от талантлив 12-годишен състезател до реализацията му на професионален футболист, вследствие на целенасочени тренировки и тестирания, свързани с контрола на развитие.

Познавам много успешни колеги, но не съм срещнал треньор, който да бъде готов да поеме отговорност, ако в отбора му бъде привлечен „безспорно талантлив състезател” на 12 години. Той да представи план как ще го образова и обучи в рамките на 7 години, гарантирайки съответния брой часове работа, планирани и съгласувани с моментното състояние, темпото на развитие и всички допълнителни проблеми, свързани с биологичното и психичното съзряване на състезателя.

В Германия в началото на века са осъзнали, че състезателите, които трябва да станат световни шампиони през 2026 година са вече родени и за това са събрали екип, който да прогнозира какъв футбол ще се играе тогава, за да планират адекватните упражнения, необходими да се подготвят за тогава. Следователно те прогнозират бъдещото развитие на играта и планират учебно–тренировъчния процес свързан с порасналите изисквания към нея.

През 2008 г. аз бях на семинар в Коверчано, където за първи път чух и разбрах смисъла и значението на „покритата топка” и „позиционната игра” в обучението по футбол. Покритата топка е „спусъка” за началото на КОЛЕКТИВНАТА ПРЕСА, а позиционната игра е „ОСНОВАТА НА КОНТРОЛА И ВЛАДЕНИЕТО НА ТОПКАТА + МИГНОВЕНАТА РЕАКЦИЯ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ ОТ АТАКА В ЗАИЩТА И ОБРАТНО”.

10 години по-късно в България все още е трудно да намериш треньор, който е заложил това в учебния си план, въпреки, че непрекъснато въздишаме по новаторството на Гуардиола, например (https://www.youtube.com/watch?v=aoatdMfI5Nw).

Това е упражнение, което почти всички тренират, но надали са наясно с ключовите изисквания и приципите заложени в него, за да ги разяснят на състезателите и да им помогнат да се развият.

Опита ми на директор ДЮШ и метордист в няколко водещи академии на България показва, че няма установен УЧЕБЕН ПЛАН – РЕД НА ОБУЧЕНИЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ, КЪДЕТО ОТ ТАЛАНТА (МАЙСТОРА НА УЛИЧНИЯ ФУТБОЛ) ДА РЕАЛИЗИРАМЕ ОБРАЗОВАН И ОБУЧЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН ИГРАЧ, КОЙТО МОЖЕ ДА СЛЕДВА ИГРОВИ ПЛАН, СПАЗВАЙКИ ВСИЧКИ ПРИНЦИПИ НА ИГРА.

В България най-често срещам треньори, които се уповават на това, което им е вършело работа на тях като футболисти и което им е хресвало да правят. За съжаление всеки треньор е толкова различен, че и продуктът, който се получава на 19-годишна възраст е също толкова разнороден.

Няма обща терминология, базови умения и навици, да не говорим за единомислие и единодействие на база общи принципи на обучение.

Свидетели сме как най-големите таланти на 12 години се превръщат в редови футболисти за втората половина на българската Втора лига. Ако някой все пак е развил някое ярко индивидуално качество, което го отличава от „общата маса” и бъде забелязан в чужбина, му се налага да започне там футболното си образование от А и Б.

С ДВЕ ДУМИ – АКО ОТКРИЕМ КЪС САМОРОДНО ЗЛАТО И ГО ЗАНЕСЕМ НА ЗЛАТАР, ПРОДУКТЪТ, КОЙТО ПОЛУЧАВАМЕ Е НА СТЙНОСТТА НА БИЖУТА, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ГРАНИТ.

През 2013 г., когато се върнах от Америка и написах статиите за нуждата от методика на обучение и тестиране, нямах намерение да уча когото и да било на футбол, защото всички колеги играят футбол и „четат” играта по-добре от мен. Идеята ми беше да изградим екип от треньори, за да планираме и да отчитаме резултатите от обучението и изграждането на двигателните навици и уменията на състезателите, за да постигнем оптималното развитие на техния талант.

Търсих всякакви форми ка комуникация, за да мога да убедя даден треньорски екип, че като им предоставям обективни критерии за добър професионален футболист формулираме точни цели за работа. Надявах се да следваме изброените по-горе „страни на подготовка”, като уточним броя часове, необходими за работа върху всеки детайл във всяка възраст. Надявах се да успеем да планираме един многогодишен труд, като започнем да го контролираме и коригираме няколко години в дадена академия. Вярвах, че това е пътят детско-юношска школа с възможности за селекция и база за тренировка да се превърне в продуктивна академия.

Вероятно причината да не мога да ги „запаля от моя огън” и „нишката да се къса всеки път” е в мен. Но има вероятност и времето да покаже, че само това е бил пътят да започне да функционира една продуктивна академия и да гарантира оптимална реализация на талантливите юноши в професионални футболисти.

Все пак съм горд с факта, че 25 години се мъчех да служа на футбола, вместо да се огъна и наглася така, че той да работи за мен. Не открих и точката на баланс, така че предпочитам да продължа напред, като се подпиша под мнението си и предприема ново предизвкателство в живота и кариерата си.

Благодаря на редакцията на Viasport.bg, който ми позволи да публикувам личната си футболна философия, базирана на анализ и синтез на знанията, придобити в НСА, БТШФ, разговори с различни колеги, курсове и семинари, където се запознах с немската методика, швейцарската методика, холандската методика, критерии за придобиване на лиценз в Англия и т.н.

Всичката тази информация грижливо филтрирах и в „Клонката на Митко Джоров” я изложих, за да послужи на този, който има нужда от нея.
Автор – Митко Джоров
Viasport.bg