Божествената опашчица на 50

0

Роберто Баджо днес става на 50. Божествена­та опашница, или Будиста, както бе известен като футболист,

[sociallocker id=5830]

чуква половин век. Италианецът бе от една рядка порода играчи, заради които хората оти­ват на стадиона, а резул­татът е от второстепен­но значение. Елегантно движение, галещо докосва­не на топката, техника, финт, поглед, удар – цялата задължителна палитра на гениите можеше да се отк­рие у него. Типична „десет­ка“ като за учебник!

Роби е вкарал 32 гола в евротурнирите, половина­та са били решаващи за крайния резултат. Второ­то си континентално по­падение заби от дузпа при визитата на Ювентус сре­щу Сливен (2:0) за КНК през 1990 г., а на реванша доба­ви още 2 при разгромното 6:1. За Италия има 27 гола (17 решаващи), с които де­ли четвъртото място 8 листата с Дел Пиеро, след Джиджи Рива (35), Джузепе Меаца (33) и Силвио Пиола (30). Най-много -4, е вкарал на България, като клиенти поравно са му Илия Вълов (4:0) и Борислав Михайлов (2:1).

Привилегия бе да гледам на живо негови мачове на клубно и национално ниво, а шанс и късмет – личната ми среща през късната есен на 1998 г. На 26 ноември, четвъртък, имам уговорка с тогавашния пресаташе на Интер Сандро Сабатини. От клубното седалище на „Дурини“ 24 базата „Апиано Джентиле“ черният баварец глътва разстоянието за около 45 минути. Там прес­конференция дават трень­орът Луиджи Симони и Бад­жо. След нейния край Робер­то е на мое разположение. Невероятно е колко телеви­зията изкривява представа­та за футболистите, а и не само за тях, разбира се. На малкия екран Роберто Баджо излъчва сила и мощ, а срещу мен човекът е с почти крехка физика.

Едно отклонение – пос­ледният подобен шок из­живях с Кристиано Роналдо – пръскащият тестостерон с плочка до плочка на корема порту­галец е с матова и неж­на кожа като на момиче. Но да се върнем на Бад­жо. Предишния ден той изнесе поредния си спек­такъл, донасяйки побе­дата на Интер с 3:1 сре­щу действащия шампи­он Реал М, подпечатвай­ки визата за 1/4-финала в ШЛ. фокусът 8 Италия обаче бе дали контузе­ният Роналдо ще играе, феномена се появи, но друг му открадна шоу­то. Иван Саморано (50) отк­ри за домакините, а Кларенс Зеедорф (59) изравни. В 68-ата минута Баджо се появи вместо чилиеца и музиката се смени. След 2 асистенции на Диего Симеоне Роберто (85, 90) преодоля Бодо Илгнер и хвърли в екстаз 78 829 на „Сан Сиро“. „Нощта на Божествента опашчица“, бе лайтмотивът в медиите. На следващия ден без капка грандомания, медиатичен и сдържан, Баджо чинно отго­вори на всичките ми въпро­си. Ето и най-интересното от разговора ни.

Помня контрола та сре­щу България 8 Чезена (б.р. -4:0 на 20.09.1989), защото за първи път вкарах 2 гола за Италия. Беше чудесно, в на­чалото на кариерата ми и мечтаех за успехи, които в крайна сметка надхвърлиха очакванията ми.

С Юве съм играл срещу Сливен за КНК. Еуфорията там бе голяма, хората ни посрещнаха все едно сме бо­гове. Това не се забравя, а за Сливен играеше един от най-добрите ви играчи – Леч-ков.

България винаги е имала добри футболисти, но бих отличил специално Стоич­ков. Мисля, че е българинът с най-голям принос за све­товния футбол.

Какво значи „лошо мом­че“? Това са квалификации, които журналистите оби­чат да измислят, а хората искат да четат, футболът е игра и е важно какво правиш на терена, а не дали си „лош“ или „добър“. В голямата си част скандалите са мит, който е изгоден за медиите. Избор на самия човек е как ще го възприемат и ще се отнасят с него останалите.

Не съм се замислял, че в националния отбор най-мно­го голове съм вкарал срещу България. Не си водя статис­тика на попаденията, защо­то те са крайният резул­тат от усилията на целия отбор. Имах шанса да отбележа за 2:1 в 1/2-финала на Мондиал ’94, но това не оз­начава, че Баджо е победил България. Имам обаче и загу­ба срещу вас в контрола (1:2 в София през 1991 г.).

Винаги съм бил корек­тен с тифозите. Защото, ако ги нямаше, няма да я има и играта. Радвам се, че сега съм в Интер, защото симпа-тизирам на този отбор, а и цялото ми семейство са нерадзури. Баща ми Фиориндо преживя тежко, че през 1995 г. преминах в Милан.

С двата ми гола побе­дихме Реал (3:1), но не се чувствам герой. Веднъж къс­метът се усмихва на един, следващия път – на друг. Важното е отборът да вър­ви напред. Съдбата винаги си намира избраник и чрез него общите усилия се ма­териализират.

Зидан заслужено спече­ли „Златната топка“ за 1998 г. Игра силно на световно­то, вкара 2 гола във финала срещу Бразилия (3:0). Но той направи много силен сезон и с Ювентус, ставайки шам­пион, така че за мен изборът е напълно справед­лив.

Коя е най-ценната ми победа? Нищо не може да се сравни с великото тайн­ство, когато даваш нов жи­вот. Затова моята най-цен­на победа са децата ми Ва­лентина, Матия и Леонардо. Семейството е опора­та, която ми дава сили да бъда добър човек и футбо­лист.

Източник: „Тема спорт“

Снимка: soccer-europe.com

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]