Първа лига остава без „ястребово око“ заради 4 милиона евро

0
qstrebovo oko glt

В Първа лига няма да бъде въведено прилагането на GLT (Goal Line Technology). Такъв вариант бе разглеждан на последното издание на Изпълкома, но впоследствие е преценено, че разходите са огромни. GLT, популярно и като „ястребово око“, струва около 4 млн. евро. За нейната работа се използват 7 високоскоростни камери на всяка врата, т.е. по 14 на всеки стадион. Освен това технологията влиза в употреба сравнително рядко, като в повечето случаи се засича от ВАР, а средно веднъж на 4-5 двубоя се налага истината да се установи с по-фини настройки, тоест Goal Line Technology.

Технологията се ползва в сравнително малка част от европейските първенства – Висша лига, Чемпиъншип, Серия А, Лига 1, Бундеслига и Ередивизие. Дори в първенство като испанското, тя не е въведена.

Още през 2013 година е отхвърлен вариантът технологията да бъде въведена в МЛС, защото инсталирането на GoalControl ще струва около 260 000 на стадион и още 3900 долара за всеки мач.

През сезон 2017/18 множеството грешки на технологията в мачовете за Купата на Лигата на Франция водят до временно спиране на употребата./ „Мач Телеграф“

Обрат: Аматьорски клуб оттегли жалбата си срещу Гонзо и му пожела успех