Гриша Ганчев пак обвинен, че ръководи престъпна група за данъчни престъпления! Тихо повдигнаха обвинение и… го спряха

0

Собственикът на „Литекс“ Гриша Ганчев е обвинен, че е ръководил още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар, съобщава правният сайт news.lex.bg. Проверка на „Лекс“ показа, че в края на м.г. в Специализирания наказателен съд (СНС) е внесено второ дело срещу бизнесмена, по което той е подсъдим заедно с Илия Терзиев от Съвета на директорите на „Литекс Комерс“, управителят на захарния завод „Българска захар 2002“ Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова.

Първо спецсъдът, а преди дни и Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), обаче са прекратили делото и са го върнали на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. И двете инстанции са стигнали до извод, че за участието на подсъдимите в престъпната група, която според обвинението пък е престанала да съществува още през 2009 г., не е описано конкретно тяхно поведение, а само теоретични постановки. От обвинението не ставало и ясно защо прокуратурата твърди, че в определени градове е извършвана престъпната дейност, без да посочва факти. Това нарушение според апелативните съдии не позволява на подсъдимите да разберат в какво са обвинени.

„То препятства пълноценно и ефективно упражняване на правото на защита на подсъдимите и е отстранимо чрез изготвяне на нов обвинителен акт“, се казва в окончателното определение на съда, с което делото е върнато на прокуратурата.

Обвиненията срещу подсъдимите са, че са укривали или не са плащали данъци в особено големи размери, за което са подправяли и документи. Според защитата пък това е едно от противоречията в акта, защото според чл. 255 от Наказателния кодекс отговорност се търси алтернативно за избягване на установяването на данъци или за неплащането им, докато в случая прокуратурата твърди, че са извършени и двете.

В обвинителния акт се казвало още, че схемата била замислена от Ганчев, а останалите откликнали. Според защитата обаче не са изложени никакви факти и за тези обстоятелства, както и нямало съображения за размера на причинените вреди на държавата. Затова адвокатите са настоявали и Министерството на финансите да не бъде конституирано като граждански ищец по делото.

Най-общо прокуратурата твърди, че са извършвани фиктивни сделки за продажба на захар между „Литекс Комерс“ и гръцка фирма с привидни доставки и документооборот, но и това, според адвокатите на обвиняемите, не е изяснено и те питат, ако всичко е било фиктивно, защо трябва да бъдат плащани данъци.

Преди 4 години Гриша Ганчев отново беше пратен на съд за данъчни престъпления свързани със сделки със захар, но делото в Специализирания наказателен съд още не е приключило. По него прокуратурата отново го обвинява, че е ръководил престъпна група, която е укрила данъци за 711 580 лева. Като нейни членове са обвинени синът му Данаил, изпълнителните директори на „Литекс комерс“ Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов.

По това дело Ганчев беше обвинен и за закана с убийство към бившия шеф на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, но от самото начало на процеса Стефанов обясняваше, че бил заблуден за заплахите.

Оставете коментар

avatar
2000
 
  Абонирай се  
Известие от