Една помръкнала мечта на Александър Томов

0

Чуждестранните инвестиции в България стагнират вече близо 15 години. И въпреки привидното раздвижване през 2023 г. ситуацията остава непроменена – страната ни трудно привлича големи чуждестранни инвеститори. Неведнъж сме изпадали в ситуация, в която голям потенциален инвеститор се отказва и избира друга дестинация (понякога дори извън Европейския съюз).

Но дори споменаването за интерес от голям инвеститор, с което политиците на власт бързат да се хвалят, а после замлъкват (примери: VW,  e.GO, Tesla и т.н), се приема с голям ентусиазъм от обществото.

Подобна е историята и за китайския инвеститор, който искаше да построи огромен комплекс край София, по-известен като „Българския Лас Вегас“.

Историята на комплекса

Новината за грандиозната инвестиция се появи точно преди 10 години – през 2014 г., когато „България дивелопмънт холдингс лимитид“ ЕАД получи сертификат от държавата за приоритетен инвестиционен проект. Срокът на сертификата беше до август 2017 г., но тогавашният икономически министър Емил Караниколов реши да го удължи до август 2019 г.

Идеята беше на терени с площ над 880 дка между селата Равно поле и Мусачево да бъдат построени закрит аквапарк, хотели, казина, мол, концертна зала и редица други обекти. Планираната първоначална инвестиция беше за над 1.5 млрд. лв., а впоследствие се заговори за 1.5 млрд. евро.

Официалното наименование на проекта е „Ваканционно-развлекателен комплекс „Св. София“. А неговата цел беше да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекса в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи.

Една от ключовите фигури в китайската компания инвеститор бе Стивън Ло, милиардер от Хонконг. От 1985 г. той има бизнеси с недвижими имоти, храни и напитки, изцяло притежава и управлява единствените 2 универсални магазина в Макао.

В България той беше промотиран от тогавашния собственик на ЦСКА Александър Томов. Лупи охотно разказваше как Стивън Ло ще помага на армейците и ще налива солидни средства в клуба. Това обаче щеше да стане при реализация на проекта. Томов намекваше, че по този начин бюджетът на ЦСКА е скочи двойно и тройно. Тогава клубът бе започнал да затъва в голямото финансово блато, което по-късно го прати към фалита. Нищо обаче не се случи, а Томов си остана с напразните надежди. По-късно той обвини редица политици за провалената голяма сделка. Така или иначе всичко си остана само един проект, но на книга. ЦСКА пък продължи да потъва.

Ето как продължи сагата около самото китайско дружество.

Нереализираният проект

През 2019 г. стана ясно, че китайското дружество е продало терена и търси нов в района на с. Кътина, в подножието на Стара планина.

Към днешна дата не само че проектът не е реализиран, а и „Кепитъл Консепт Лимитед“ АД (бел. ред. – това е компанията майка под шапката, на която през 2014 г. е учредена „България дивелопмънт холдингс лимитид“ ЕАД) е принудително свалена от търговия на Българската фондова борса (БФБ).

На 4 април тази година Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че отписва акциите на „Кепитъл Консепт Лимитед“ от публичния регистър, воден от регулатора. Причината е, че дружеството не е публикувало годишен отчет и другите необходими по закон документи в срок – последно това се е случвало през 2021 г.

Компанията с нереално високата пазарна оценка от 16.4 млрд. лева бе най-голямото дружество по капитализация на БФБ. Зад тази стойност обаче трудно може да се каже, че стои някакъв фундамент и ликвидна търговия – последната сделка е била през февруари 2022 г. След решение на КФН борсата спря търговията с акциите още в края на октомври, припомня „Капитал“.

Въпреки че реално не осъществява дейност и няма приходи, през годините „Кепитъл Консепт Лимитед“ привлече китайски фирми и физически лица като акционери. Както в. „Капитал“ писа през 2020 г., инвестициите кореспондират с изискванията за т.нар. „златни визи“ и „златни паспорти“, които тогава можеха да се получат след инвестиция.

Народното събрание окончателно прекрати тази възможност в края на март 2022 г.

Надежда за българския туризъм

Гръмките намерения на китайските инвеститори да превърнат Равно поле в центъра на туристическото забавление в Европа донесоха големи надежди на сектор „Туризъм“ в България. През годините бяха организирани няколко срещи между инвеститорите, управляващите и ресорните организации по повод проекта.

На сайта на „България дивелопмънт холдингс лимитид“ ЕАД има множество видеа от въпросните срещи, в които представители на Националния борд по туризъм и тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова изтъкват пред китайските инвеститори потенциала на България и им благодарят, че са избрали точно нашата страна./ economic.bg