Силови групировки правят банка с родни футболисти

0
-
-

Преди повече от 2 десетилетия имаше идея за създаването на банка „Национал“. Капиталът трябваше да бъде осигурен от спортни велчия като Стоичков, Костадинов, Трифон Иванов, Любо Пенев, Стефка Костадинова и други. Интересен бе и факта, че това начинание привлече вниманието на силовите групировки. Предлагаме ви интересна статия във вестник Капитал от 20 май 1996 година, където са описани въпросните събития. Публикуваме статията без никаква редакционна намеса.

„Преди известно време италианският гранд на спортната журналистика „Гадзета дело спорт“ писа, че големите звезди на българския футбол са свързани с мафията у нас. Визираха се главно Любослав Пенев и Христо Стоичков.

Твърдението може да звучи пресилено, но някои от националите на Димитър Пенев действително правят бизнес със силовите борчески групировки.

Емблематичният пример Любо Пенев държи дялове в дискотеката „Нерон“ под НДК. Там със сигурност е съдружник с хора от ВИС-2 или поне беше с покойния Васил Илиев.

Отделно на Любо е луксозното кафене „Валенсиана“ в непосредствена близост до Двореца на културата.

Тъкмо център-нападателят на „Атлетико“ (Мадрид) официално обяви създаването на банка „Национал“ на учредително събрание през декември. Сред основателите бяха още Стоичков, Емил Костадинов и Трифон Иванов. Финансовата институция бе широко рекламирана като банка на целия български народ, но се твърди, че зад нея стоят парите на ВИС-2. Във всеки случай босът на „ВАИ холдинг“ Георги Илиев по време на събранието седеше демонстративно на втория ред в залата.

Горе-долу по същото време Стоичков получи лично от Георги Илиев един чисто нов „Опел Тигра“ по време на тържеството за най-добър футболист на годината. Не стана съвсем ясно за какво е наградата. Все пак тя бе формулирана като приз за най-голям принос към националния тим. Заради нея дори избухна малък скандал. БФС не пусна колата на подиума в НДК. За сметка на това, когато Георги Илиев излезе да връчи ключовете на Стоичков, двамата останаха на сцената повече от всички други играчи и се наредиха до официалните лица от футболната централа. На слизане Георги Илиев и Венцислав Стефанов си казаха нещо, което сякаш не беше особено приятно.

Автомобилът бе връчен отвън и стана сюжет за рекламни снимки и клипове на ВИС-2. Впрочем Стоичков и Любо Пенев и без това участват в рекламни спотове на застрахователната компания за телевизията.

Твърди се, че „ВАИ холдинг“ стои и зад спортно-развлекателния комплекс „България“, който Емил Костадинов откри край булевард „България“. Според мълвата тримата национали – Костадинов, Стоичков и Пенев, купиха грамадни терени в райския район на Синеморец пак в съдружие с ВИС-2 и замислят не само да си почиват там, но и да ги превърнат в туристически център.

Трифон Иванов направи бензиностанция край великотърновското село Поликраище. Първият човек, на когото бе напълнен резервоарът по време на официалната церемония, пак беше Георги Илиев.

Впрочем трансферът на Трифон в австрийския „Рапид“ (Виена) също е на фона на петролна сделка. Спонсор на виенския клуб е международната компания „Аванти интернешънъл“, която се занимава тъкмо с горива. Очаква се Иванов да завърши триумфално кариерата си в „Рапид“ и после да стане генерален представител на „Аванти“ за България.

Още един емблематичен пример е Наско Сираков. Той и бившият национал Лъчезар Танев дадоха името си на първата и единствена у нас лицензирана мениджърска агенция за трансфери на футболисти и организиране на спортни мероприятия – „Танев, Сираков и Ко.“. Обществена тайна обаче е, че двамата са във фирмата най-вече за лице. Парите за основаването (които включват 200 хиляди швейцарски франка депозит във ФИФА срещу лиценза) са дадени от боса на „Нове холдинг“ Васил Божков – Черепа. Между другото Сираков има прекрасна тенисбаза, която дава под наем на всички желаещи за игра. Твърди се, че цените в неговия тенисклуб са най-ниски в София.

Със застрахователна компания е свързан Йордан Лечков. Според някои източници той има акции в „Зора инс“, контролирана от Димитър Джамов.

Наскоро се писа, че божественият плешивец е вложил 20 хиляди долара в професионалното израстване на манекенка. В друг бизнес, свързан с естетиката в живота, инвестира Красимир Балъков. Той направи галерия в Лисабон, в която изложи картини на български художници. Галеризмът и колекционерството е единственият бизнес, в който засега Краси вижда бъдещето си.

Впрочем за Христо Стоичков вече няколко години вървят намеци, че прави предимно неуспешни крачки в бизнеса. Докато беше в „Барселона“, той се хвана ортак с някакъв арабин на име Ахмед Яфа. От това съдружие в България долетяха новини поне за два провала. Първо на двамата заедно с гениалния бразилец Ромарио им измря риба в развъдник за 1 милион долара. После пък фирмата „Стоичков – Яфа“ сключи перфектен договор с БФС, че ще му осигури 5 контролни мача през пролетта на 1994 година като подготовка за световното първенство в САЩ, като гарантираше чист приход от 120 хиляди долара от всяка среща.

По тази сделката нашите национали изиграха само два мача и според различните източници все още не е ясно дали парите за тях са получени в централата на „Кърниградска“. Томас Лафчис открито обвини Стоичков, че дължи на БФС 600 хиляди долара по договора. Последното, което се чу за бизнеса на Ицо, е, че промоцира слънчеви очила.

Не е съвсем ясно дали ще тръгне наистина и банка „Национал“, където той е акционер. Според запознати капиталът й минава през финансова къща FTA, на която наскоро бе отнет лицензът.

Твърди се, че най-богатият футболист във вътрешното ни първенство е Енгибар Енгибаров от ЦСКА. Парите на родения във Варна арменец обаче не идват нито от футбол, нито от връзки със силови групировки. Цялата му фамилия се оказала с невероятно богато наследство по реституцията и сега Енгибарови държат куп заведения в „Златни пясъци“ и други примамливи места по варненския бряг.“

(Капитал)