Как фалира Любослав Пенев

0
-
-

От години не е тайна, че Любослав Пенев е на прага на фалита. Легендарният нападател на ЦСКА, „Селта“, „Компостела“ и „Атлетико“ Мадрид живее на кредити, а единствените му свежи пари бяха от заплатите, където работи. Той все още дължи 2,6 милиона лева на българска банка, като не е ясно как може да върне тези пари. Сега Пенев се опитва да стане шеф на БФС и да катурне стола на Боби Михайлов. Няма да му е лесно със сигурност. Как обаче се стигна до това незавизно негово положение.

Приятели на Пенев разриха, че всичките му бизнесначинания са се провалили. Идеята да му да печели от кафенета и дискотеки се провали с гръм и трясък. Заради слабите си познания в мениджмънта Любчо бе принуден да се откаже от заведенията си. На камък удари и амбицията му да отвори цех за колбаси в съдружие с няколко свои авери. Последва и неуспешния опит за участие в банка „Национали“. Така с лека ръка Пенев пръсна припечелените по време на гурбета му над 10 милиона долара.

През последните 5-6 години Пенев е следван неотлъчно от частни съдебни изпълнители. Един от тях преди години, вероятно лют фен на „Левски“ бе наложил запор върху дружествения дял на Пенев във фирмата му в деня, в който той бе старши треньор на ЦСКА, а възпитаниците му трябваше да играят в Лондон с местния „Фулъм“ .

Наложи се фирмата на президента на ЦСКА Димитър Борисов, Титан Ас , да предостави финансови гаранции, за да отпадне забраната за чужбина срещу треньора на червените. Така Пенев се появи за второто полувреме на стадион „Крейвън Котидж“, а ЦСКА загуби с 1:0.

Искането на въпросния запор бе по молба на „СИБанк“. Частният съдебен изпълнител обясни, че запорът е вследствие на неизплащане на кредит към банката, вероятно на стойност 2.3 млн. лв., колкото е запорираното имущество от съдебния изпълнител.

Според информацията в „Държавен вестник“ през 1999 г. дружеството е регистрирано като еднолична собственост на бившия национал.

Малко по-късно съдружници на Пенев стават хазартният бос и бивш собственик на „червения“ клуб Васил Божков, както и Стойне Манолов, главен мениджър на клуба по време на управлението на Божков.

Според фирмения регистър Daxy Васил Божков влиза с 52% в дружеството. През юли 2003 г. в Държавен вестник е обнародвана промяна в собствеността на фирмата.

Божков и Манолов излизат и дружеството става пак ЕООД, собственост на Пенев. Последващи промени не са публикувани в „Държавен вестник“.

За момента дружеството все още не е и пререгистрирано в Търговския регистър. В запорното съобщение обаче „Любослав Пенев“ фигурира отново като ООД.

Според информация от търговския регистър има запор върху дела на Любослав Пенев и в още три фирми – „Глобал Чек Системс“ ООД, „Про Лимит“ ЕООД и „Ленд Консулт – 3“ ООД. Санкцията е наложена заради същото задължение към „СИБанк“ АД.

Положението на Пенев е тревожно, а не ясно как може да бъде намерено решение на проблемите. Като треньор на дубъла на Валенсия той получаваше 35 хиляди евро на месец. Това са едни прилични пари, с които можеше да си стъпи на краката. Пенев обаче реши да влезе в тежка битка за шефския стол на БФС.