Следващият нов чужденец в Левски влиза в историята

2
-
-

Две са ясните неща в зимната селекция на Левски. Едното е, че тя за пореден път се бави, а второто, че най-вероятно следващите нови ще са чужденци. Първото сега няма да коментираме. По отношение на легионерите обаче има нещо историческо за отбелязване. А именно, че следващият, който дойде ще счупи клубен рекорд. Ако разбира се, се оправдаят очакванията, че ще е чужденец.

И израелци се точат на искан от Левски

През есенния дял за Левски в Първа лига взеха участие 13 легионери. През паузата дойде 14-ият – Аймен Белаид. С това бе изравнен рекордът от сезоните 2013/14 и 2015/16, когато със синия екип отново играха по 14 човека, родени в чужбина. В първия случай отборът финишира пети в крайното класиране, а във втория спечели сребърните медали.

Веселин Минев: Хората, които направиха глупостите в Левски, вече ги няма (ВИДЕО)

Като процент от всички играчи в отбора, малко повече бяха те през 2015/16 – 42,42%. През есента на настоящия сезон за първи път в историята си Левски надхвърли 50-те процента при чужденците. Те бяха 13 от общо 24 използвани футболисти, което прави 54,17%. На практика обаче този процент е малко подлъгващ, а реалността говори, че тежестта на чужденците е много по-голяма. Процентът на българите достига почти до 46, заради наличието на играчи като Александър Любенов, Станислав Иванов, Алекс Боримиров, Георги Ангелов, Ивайло Найденов и Мики Орачев. Всеки от тях обаче игра в твърде малко мачове и записа минимален брой минути на терена. Така Левски за първи път ще надхвърли освен 50-те процента при дела на чужденците, така и числото 14 при техния брой.

Нов в Левски печели битката с Буш

Прегледът на данните по сезони, откакто започнаха да се привличат чужденци показва още няколко неща. Вече точно 10 години бройката им в Левски не пада под 10 на сезон. Последният значителен скок сред тях беше между последните две титли – през 2007 и 2009. При златната ера на Станимир Стоилов той стана шампион през 2006 само с петима легионери и с 6 през 2007. При следващият триумф през 2009-а, вносът стигна до 11.

„Меридиан мач“

Алвеша: Треньор и директор ме изгониха от Левски (ВИДЕО)

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]

0 0 votes
Article Rating
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Cron Deli
Cron Deli
6 години по-рано

Internacionalniq otbor na Podhuene haha

Cron Deliii
Cron Deliii
6 години по-рано

Internacionalniq otbor na Podhuene haha