Футболен съдия прави революция в Спортното в Бургас

0

„Корабът “ на легендарното бургаско училище „Юрий Гагарин“ е с толкова много „пробойни“, че ако бе оставен в това състояние, въпрос на време бе да потъне. И то стремглаво. Крещяща бе нуждата от смяната на капитана. И в случая вече не става въпрос за правилно въртене на руля, а стегнати действия по цялотното спасяване от най- лошото на учебното заведение. Учебно заведение, което е излъчило олимпийски, световни, европейски, балкански и национални шампиони в своето 44 годишно съществуване. През последните годините обаче „Юрий Гагарин“ се превърна в символ на мутренството, корупцията и срамните резултати в класната стая и терените. Новият директор както вече анонсирахме е факт, а конкурса за такъв е история.

Димитър Костов е разпознаваемо лице, бил е вече директор в близкото минало, самия той е възпитаник на гимназията и е оставил трайна следа в двете направления. Реализиран професионалист и в други сфери.

„Това училище ми даде толкова, колкото ми да дадоха моите родители вкъщи. За мен е кауза отново да поема управлението, защото има много неща които трябва да се направят и повярвайте ми, ще се направят. Стига вече са ни свързвали с чергарството, че държим и възпитаваме мутри заради делегирания бюджет, или пък, че някой на управленска позиция си позволявал да краде от залъка на децата под една или друга форма“ бяха първите думи на Димитър Костов при срещата ни в първия му работен ден след назначението му.

Приоритетите му са проект за нов сграден фонд на училището, с кампус, ресторант и здравно- възстановителен център. Защото сега Спортното помещава бившо виетнамско общежитие и на всичкото отгоре съжителства с Гимназията по сградостроителство. Назад в годините пак митарстване и сижителстване с други гимназии в техните сгради.

„На това трябва да се сложи край. Имам концепция и смятам да я изложа на местната и държавната власт. Ще търся единомислие и ще входирам докладна записка“ каза Костов.

Той засегна темата и за хранодена. Според него количеството и качеството на храната са много важни за спортуващите възпитаници. Индиректно анонсира, че предстои ревизия в отношенията с фирмата която осигурява кетъринга. Ревизия щяла да бъде направена и на самите ученици. Тези от тях които петнят името на гимназията щели да бъдат освободени.

„Назряло е време да изчистим името си и да започнем да генерираме качествени ученици и спортисти. За целта, с действията ще направим така, че училището да започне да си връща старата слава. Има много какво да се желае в общообразователната подготовка и тренировъчния процес по залите и стадионите. Вие поне знаете в какво състояние е например спортната база на стадион Черноморец, а ние там водим занимания. Наши паралелки са там. Знаете също, че нямаме за свян една писта по лека атлетика от- до. Да отговаря на критериите. Вижте, с оплакване и констатации няма да стане. Нещата са ясни и действаме. Някой ден ще изляза от това училище с гордо вдигната глава. Времето на безвъздушното простанство приключи и го казвам най- отговорно. Вярвам, че ще имам възможност да изложа пред вас и за напред това което се прави реално. На много места спортните училища хлопнаха кепенци. Аз тук и сега, няма да го позволя. Ще воюваме за всяко дете и ще задълбочим сътрудничеството си с онези клубове от областта които наистина работят и са фабрики на шампиони“ заключи Костов. Той е син на футболната легенда на „Черноморец“ Панайот Костов.