Разжалваният Стоичков губи ВИП номер, офис и имунитет

0
-
-

Разжалваният почетен консул на България в Барселона Христо Стоичков ще изгуби възможността да си купува кола без ДДС в Испания, пише „168 часа“. Статутът му даваше право да използва служебен автомобил на преференциална цена.

Превозното средство е снабдено с дипломатически номер, който му дава предимство при движението на пътя, както и при паркиране. Неписано правило, което се спазва почти навсякъде, е, че

КАТ не спира за проверка автомобили с червени номера

А Стоичков обича да кара на спокойствие. Преди години бе заснет със син буркан.

Българското външно министерство пусна за съгласуване документ, според който Камата вече няма да представлява страната ни в Барселона. Причината е скандалът, който се вдигна около негово изказване.

Той заяви, че дядото, бащата и дори непълнолетният син на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария са последователи на Франко. Поиска също оставката й заради изпращането на полиция
от страна на правителството по време на референдума в Каталуня.

Дамата заплаши да съди Христо Стоичков,

след което той й се извини.

МВнР обаче добавя още една причина към скандалните думи на Камата – това, че живее постоянно в САЩ, а на България й трябвал консул в Барселона.

Страната ни разполага с официален офис, където би трябвало да се помещава дипломатическият представител, но българи, живеещи в града на Гауди, твърдят, че той не работи. Съвсем логично, щом като Стоичков не живее постоянно там.

Външното министерство обаче не плаща наем за помещението, в което Модерния ляв да посреща потенциални партньори на българския бизнес, спорт и култура. Идеята е да бъде посредник между нашите и каталунските фирми с авторитета си. Камата би трябвало да плаща за офиса, но много често това е грижа на компании с интерес за развиване на бизнес в дадения град.

Друга екстра, която ще загуби той, е дипломатическият имунитет срещу съдебно преследване, който му се полага.

В общия случай

почетният консул не получава ВИП паспорт

за преминаване без митническа проверка на границата.

Христо Стоичков е изключение от правилото на тази позиция да се назначава чужденец, който е известен и авторитетен в своя град. Но той получи престижната титла, защото е добре познат в Барселона.

Пред Нова тв Камата заяви, че мандатът му е изтекъл, но МВнР го опроверга – почетните консули действат безсрочно, докато МС не реши да ги смени.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]