Босовете на ПФК Черно море са най-богатите българи

1

Кои са българските милиардери

Въпросът кои са най-богатите българи винаги е бил актуален. Различните източници дават и различни данни. Не е ясен и критерият, по който се определя богатството на въпросните хора. Според някои класации се гледат чистите авоари на богаташите. Те обаче са много трудно проследеми. Голяма част от тях са скрити в офшорни сметки, а други са депозиране през подставени лица и фирми. Под внимание се взема разбира се и активите, които са собственост на бг олигарсите. Най-правилно е да се сумира всичко, което те притежават – банкови сметки, акции, недвижими имоти, облигации, ценни книжа и т.н.

Все пак според последните сумарни данни може да се обобщи една нова класация. Според нея най-богатите хора в България са собствениците на групировката ТИМ. Марин Митев, Тихомир Митев и Иво Каменов. Сумарно те притежават и управляват активи за над 14 милиарда лева.

Тяхна собственост са най-големите зърнобази в страната, търговията с тази суровина, речното плаване, застрахователна компания, банка, както и националния превозвач България ЕЪР. Има собственост върху стотици туристически и търговски обекти, както и върху развлекателния бизнес по Северното Черноморие.

Те притежават хиляди декари ценни земи, строителни обекти, пътностроителна техника, заводи, фабрики, както и фирми за търговия с всякакви продукти. Чрез компанията „Химимпорт“ участват с различни дялове в над 60 дружество.

Имат интереси и инвестици в проучването за добив на нефт и газ. Тяхна собственост е ПФК Черно море. Притежават и няколко медии. Според неофициални данни търгуват успешно и с оръжие и спецтехника.

Не може да се каже с какви авоари разполагат като депозити в банки, но със сигурност сумата ще е колосална за родните мащаби.Това прави групировката и нейните собственици безспорно най-големите играчи в българския бизнес и могат да се смятат за най-богатите хора у нас. След тях могат да бъдат наредени личности като Васил Божков, Цветелина Бориславова, Христо Ковачки, Братя Диневи, Миню Стайков,Петър Манджуков и др. Те могат да бъдат наречени милиардери.

Лидерите обаче са ТИМ.

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Александър
Александър
6 години по-рано

Изобщо не е вярно, че те са най-богатите българи. За реалните най-богати нищо не се пише, а и не си декларират имущество и доходи. На тези всичко е публично и си плащат данъците, ясен е произхода на средствата и затова са на пангара.