Майкъл Чорни сложи ръка върху трансферите в “Левски”

0
zx620y348 2453121
-
-

В момента ПФК Левски провежда една нова политика, която е свързана с правилен маркетинг и налагане на модел, който да доведе до самоиздръжка на клуба. През годините обаче невинаги е било така. В периода на Майкъл Чорни ще се помни голямото харчене на пари. Статията, която ви предлагаме е от 2001 година и е публикувана във вестник Капитал. Тя ясно отразява финансовите реалности в клуба от пролетта на същата година.

„Собственикът на “Левски” Майкъл Чорни затяга контрола по изразходването на средства и по-специално в трансферната политика. Поредната среща между скандалноизвестния руски бизнесмен и оперативното ръководство на клуба се състоя в Израел по време на паузата в първенството. Чорни събра изпълнителните директори Наско Сираков и Костадин Баждеков, председателя на борда на директорите Владимир Грашнов, както и цялото треньорско ръководство. Освен тях на 10-дневен лагер замина и целият футболен отбор.

Официално шефовете на шампионите обсъждат новата трансферна политика заради очакваното участие в европейските клубни турнири. Неофициално обаче се коментира финансовото състояние на клуба.

Подобни срещи зачестиха, откакто Чорни и Грашнов се разделиха с “Мобилтел”, откъдето се осигуряваше преимуществено бюджетът на “Левски” в последните две години. Компанията остава само спонсор и почти сигурно няма да надвишава записаните по договор спонсорски суми в рамките на 500 хиляди долара на година. Сигнал за това е фактът, че спря играта с GSM-апарати за зрителите по време на домакинските мачове на “Левски”. От началото на пролетния полусезон феновете участват в лотария с билетите си за кола, осигурена от вестника на Майкъл Чорни “7 дни спорт”.

Чорни е готов да осигури бюджет от шест-седем милиона долара, за да може “Левски” да се класира за основната фаза на европейската Шампионска лига, гласят неофициалните информации от “Герена”. Разликата отпреди е строгият контрол върху изразходваните средства.

Чорни като мениджър

Майкъл Чорни все повече започва да се изявява като мениджър на треньори и футболисти за “Левски”. Причината е, че така най-точно знае къде колко пари се раздават. Ролята на Наско Сираков при трансферите е сведена до минимум, а Люпко Петрович условно има право да се съгласи или да отхвърли предложените играчи. Двамата обаче вече почти не купуват нови попълнения без благословията на собственика.

Последният привлечен от тандема Сираков – Петрович футболист е Миодраг Пантелич от “Цървена звезда”, а след това последва продажбата на Александър Александров на “Коджаелиспор”. Преди това двамата уредиха Мирослав Савич като заместник на продадения в Турция Предраг Пажин.

Още от есента обаче Чорни започна лично да осигурява кадри за собствения си тим. По негово нареждане през лятото дойде треньорът Владимир Федотов, който изкара само два месеца. Наскоро Чорни изпрати в “Левски” бразилеца Гаучо. И в двата случая той бе наясно колко пари ще бъдат похарчени. С неговото благоволение Георги Георгиев и Алексей Дионисиев бяха преотстъпени на националния отбор на Узбекистан.
Сега Чорни предложи трима нови футболисти на “Левски”, все от бившите руски републики. И тримата са със съмнителни качества, но при всички положения ще излязат евтино. Първо се завъртя името на 25-годишния Владислав Радимов, който е твърда резерва в испанския “Сарагоса”. След това на хоризонта излезе бившият украински национал Сергей Коновалов, който е в списъка на футболисти на “Динамо” (Киев), но почти не влиза в игра. Последното, засега, предложение е за полузащитника на “Локомотив” (Москва) Евгений Харлачев. Въпреки че е един от най-опитните футболисти в руския тим, от началото на сезона няма изиграна нито една минута. И тримата няма да бъдат изпробвани по време на лагера в Израел, тъй като няма да успеят да пристигнат там за последните две контроли на “Левски”.

Ударът срещу Сираков

Освен раздялата с “Мобилтел”, другата причина за затягането на кранчето е серията от доста съмнителни трансфери на Наско Сираков в последните две години. Сините хвърлиха колосални за рамките на българския футболен пазар суми, срещу което спечелиха шампионската титла, но не успяха да се реализират в Европа. Някои от трансферите обаче се оказаха пълен провал.

Все още не е ясно защо са платени 500 000 марки на “Беласица” за сръбския футболист Нешко Милованович. Неговите изяви досега се изчерпват в рамките на не повече от 45 минути, и то в предварително решени мачове срещу леки съперници. Както е известно, президентът на “Беласица” Костадин Хаджииванов е личен приятел на Сираков. Досегашната най-силна изява на Милованович са двата гола с екипа на “Бела” срещу ЦСКА през есента на 1999 г., които му осигуриха трансфера на “Герена”.

Безславно завърши бразилската мисия на Николай Илиев. “Левски” привлече Леонидас, Режиналдо и Габриел. Единствен Леонидас влезе няколко пъти в игра, а останалите не записаха нито минута със синия екип.

Историята обаче показва, че изпратените от Чорни руски подкрепления не се задържат дълго на стaдион “Георги Аспарухов”. Сираков направи всичко възможно, за да изгони треньора Федотов и да върне Люпко Петрович. Последва бърза раздяла с Александър Ковал и Константин Кайнов, които си заминаха след мачовете с “Бешикташ” от Шампионската лига. Единствено Едуард Цихмейструк впечатли с футболни качества, но беше отмъкнат от “Спартак” (Москва). Той дойде в София от ЦСКА (Москва) под наем и се оказа най-качественото чуждестранно попълнение през лятната пауза.
Наскоро потайно изчезна и доведеният от Чорни футболен академик Коджабахтиев, също родом от Узбекистан.

Все още не е ясно как ще реагира на новата ситуация треньорът Люпко Петрович. Той постоянно твърди, че отборът има нужда от попълнения в полузащитната линия, ако целта е успешно участие в Шампионската лига. В същото време му се предлагат футболисти със спорни спортно-технически качества. Вариантите за действие са три. Или Петрович си затваря очите и все пак взима някого от предложените играчи, или успява отново да си извоюва правото сам да търси нови имена, или си тръгва от “Герена”.“

loading...