Черната сила влезе в черна дупка

0
-
-

Един от първите летни трансфери, които Левски направи, бе този на Жуниор Мапуку. Всъщност нападателят сам обяви преминаването си при сините – конгоанецът го стори, като публикува снимка с шалче на сините от офисите на „Герена“ в профила си в една от социалните мрежи. И както си му е редът, под нея бе добавил, че „винаги е искал да играе в най-големия клуб в България“. Той пристигна като свободен агент, след като бе изпратил приличен сезон в Берое – през 2016/17 изигра 25 шампионатни мача за cтaрозагорци, в които реализира 12 гола. На фона на тогавашния таран на, Левски Бабатунде Адениджи това бе сериозно постижение.

На 29 юни 2017-а Мапуку влезе завинаги в историята на сините. В дебюта си срещу Сутиеска (3:1) той вкара на черногорците още в 13-ата секунда – най-бързият гол на тима в евротурнирите. Мечтаният дебют бе подсладен с още едно негово попадение – с шут извън наказателното поле за 2:0 в 21-ата. С изявите си таранът вдигна на крака феновете на „Георги Аспарухов“, а за техен кеф още през първата част започна да се качва върху топката, разперил ръце. След това Мапуку игра като титуляр и в останалите 3 мача на сините в Лига Европа, но не показа нищо.

В първенството Жуниор също започна като първи избор на вече бившия треньор Николай Митов, за сметка на румънеца Серджиу Буш. Головете обаче не идваха. Бе титуляр и в дебюта на Делио Роси при 2:0 над Дунав. Във втория мач под ръководството на италианеца – на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, остана на резервната скамейка. В 54-ата минута конгоанецът смени Буш, а 20 по-късно реализира гол шедьовър – вкара в мрежата на Макенджиев с пета. До края на срещата таранът още два пъти прониза орлетата – хеттрик, отпразнуван с танци на тъча. Очакваше се този мач да бъде повратен за Жуниор в Левски. Той започна да раздава широки усмивки, да хвали Делио Роси, да обяснява,че тепърва Черната сила, както сам се нарича, ще избухне. Тръгна дори да дава прякори и на останалите в съблекалнята – Обертан за него стана Г-н Магия. В следващия кръг Мапуку вкара и на Славия и изглеждаше така, че нещата за него ще се наредят идеално. Дойде обаче първото поражение – при 1:2 от Ботев Пловдив бе заменен. След това той започна и срещу втородивизионния Ботев Гълъбово за Купата. В 65-ата минута Делио Роси го извади, а след това нападателят даже не погледна треньора си и се прибра в съблекалнята. В оставащите мачове той започна само в турнирния двубой срещу Монтана. В 6 срещи в Първа лига влизаше на терена от пейката, за да се стигне до тази с Локо Пд, в която не мръдна от нея.

В периода от септември до ноември Мапуку не показа нищо на игрището. Черната сила сякаш бе погълнат от черна дупка. Колкото обаче по-слаб бе на терена, толкова по-впечатляващи постове пускаше в социалните мрежи. Иначе феновете не видяха нищо от това, заради което бе привлечен при сините – взривна сила, техника един на един, добър завършващ удар. Вместо това Жуниор доказа, че е футболист, който има сила само за половин час на терена, след което „пука гумите“. Стана ясно, че не спазва тактическата дисциплина и заради това си навлече гнева на Делио Роси. Чисто статистически Мапуку има по-добри показатели от Буш (вкарал е 4 гола за 500 минути в Първа лига, а румънецът е с 3 за 929). Въпреки това на терена е Серджиу – просто защото помага и в дефанзивен план, не се сърди, когато топката е подадена на друг, и работи така, че да освобождава пространства за другите. Черната работа обаче не се нрави на Черната сила. Затова и пътищата му с Левски най-вероятно ще се разделят през зимата. Освен ако той не покаже коренна промяна в държанието си. Не само в социалните мрежи, но и на терена.

Източник: Янаки Димитров/ „Тема спорт“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]