Лафчис става основен акционер в “Левски”

0

С името на Томас Лафчис са свързани едни от най-големите победи на Левски. Под негово управление тимът посгина рекордна победа със 7 на 1 над ЦСКА, както и силно представяне в европейските клубни турнири. В края на периода имаше и редица неуспехи на всички фронтове. Ние ви предлагаме ретро-материал от времената, когато клубът се престуктурираше и идваше ерата на Майкъл Чорни.Статията е от 22 февруари 1998 година и е публикувана във вестник Капитал.

„Президентът на ФК “Левски” Томас Лафчис ще стане основен акционер след преструктурирането на футболния клуб в акционерно дружество на 10 март. Общото събрание на клуба позволи на Лафчис да вземе 40-процентов дял при изграждането на АД, което се прави в съответствие с изискването на Закона за спорта (в него пише, че всеки професионален спортен клуб трябва да стане АД и да се регистрира по Търговския закон). Очаква се 20 процента от акциите да бъдат дадени на хората от управителния съвет на ФК “Левски”, други 20 със сигурност ще бъдат дадени на фирмата, която стане генерален спонсор на тима. Останалите 20 процента трябва да бъдат публично предложени на запалянковците, за да си ги купят по 10 000 лв. акцията.
Апортни вноски в акционерното дружество няма да има, макар да се очакваше МВР да влезе с базата на стадион “Георги Аспарухов”. “Левски” ще продължава да ползва терените на “Герена”, както досега – с договор за наем или за стопанисване. В акционерното дружество няма да влезе и община “Подуене”, както се планира на други места, също чрез апортна вноска.
При учредяването на акционерното дружество външни хора няма да могат да си купят дял от “Левски”. Ако някой от общото събрание се откаже от акциите си, те ще бъдат взети от друг. Така е възможно Лафчис да придобие дори над 50 процента от бъдещото акционерно дружество и да стане мажоритарен собственик в Професионален футболен клуб “Левски” АД.
Противници на футболния президент веднага го обвиниха в опит за приватизиране на най-популярния български клуб, при това на нищожна цена. Тъй като общото събрание взе решение уставният капитал да бъде 50 млн. лева, механично бе изчислено, че Лафчис ще придобие 40 процента от Левски само срещу 20 000 германски марки.
“Това, че ще приватизирам “Левски”, са глупости. В последните години само аз съм влагал пари в клуба и последното нещо, което искам, е да го съсипя, отговаря Лафчис. С преобразуването си в акционерни дружества българските клубове ще се приближат към европейските стандарти. По този начин ще се получи прозрачност в българския футбол, която ще намали корупцията.”
Общото събрание на клуба, което насрочи учредително събрание на АД-то, бе закрито за външни хора. Според делегати обаче на сбирката е било споменато числото 900 000 долара като сумата, която Лафчис бил извадил от собствения си джоб, за да подпомага финансово “Левски” през седемте години на своето управление. Самият Лафчис никога не е казвал колко пари е дал от себе си за издръжката на клуба.
Впрочем разпределението на дяловете в ПФК “Левски” АД все още не е официално потвърдено с изключение на 20-те процента, които се полагат на новия спонсор. Тъкмо генералният спонсор засега изглежда най-големият проблем пред ръководството. На общото събрание миналата седмица бе обявено, че се чакат оферти до 9 март. Новият спонсор трябва да се ангажира с един милион долара за пет години. Сигурно е, че застрахователната компания ВИС-2 няма да остане на фланелките на сините. Самият Лафчис каза, че “Левски” повече няма да се обвързва с подобни структури, без да назове името на сегашните си благодетели. Той сравни договора на ВИС-2 с този на МВР по тоталитарно време. “Ще запазим името на “Левски” от асоциации с навлизане на мръсни пари”, обясни Лафчис. Близки до клуба предполагат, че интересът на корейския концерн “Деу” ще се поднови и след неколкократни отлагания фирмата най-накрая ще стане спонсор на сините. Президентът на клуба обича да казва, че българска фирма трудно ще стане генерален спонсор на “Левски”.
Томас Лафчис успя да обезпечи и екипировката на отбора, след като подписа официално договор с германския концерн за спортни артикули “Адидас”. Новият контракт е за две години и е сключен с фирмата APM, официален представител за България. Ръководството на клуба бе на път да се откаже от договора, тъй като според самия президент през миналия сезон е имало проблеми с предишните вносители на “Адидас” за България. (Става въпрос за “Астраспорт”, фирмата на първия вицепрезидент на БФС Михаил Касабов. Той бе няколко години член на УС на “Левски”, но влезе в конфликт с Лафчис и бе обвинен от него, че работи срещу сините.) Очакваше се “Левски” да се пренасочи към американския гигант “Найки”, но при многобройните си пътувания до Германия техническият директор Андрей Желязков успя да запази връзката. Въпреки това футболистите на “Левски” няма да играят с новите екипи през този сезон, а ще ги облекат чак от есента. „