Гришо №1 по титли от „новото поколение“!

0

Григор Димитров е тенисистът, спечелил най-много титли от така нареченото ново поколение. Справката показва, че българинът дели първата позиция с Доминик Тийм и Милош Раонич, след като тримата имат по 8 извоювани трофея на ниво АТР, пише „Тема спорт“. Класацията е за родените след 1990 година тенисисти.

Новото поколение е считано от мнозина от специалистите за нереализирано, предвид невероятната доминация, която оказаха Роджьр федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Триото спечели общо 47 титли от Големия шлем, като почти не остави шанс на друг да се докосне до трофеите. Единствените, които успяха да се вмъкнат „между шамарите“, бяха Адни Мъри (3), Стан Вавринка (3), Хуан Мартин дел Потро (1) и Марин Чилич (1). Нито един от тях обаче не е роден след 1990 г., което именно доведе и до известно разочарование.

Като изключим въпросните имена, спокойно може да се каже, че до момента Григор е най-успешният от „новото поколение“. Титлата от финални Мастерс го нареди до Джокович, Федерер и Мъри, правейки го едва четвъртия от действащите тенисисти, който вдига трофея. Той е и вторият с най-много финали на ниво АТР от поколението след 1990-а. Хасковлията има 14 изиграни, от които 6 загубени, или 57% успеваемост. Лидер е Раонич с 21 финала, но той има цели 13 поражения в тях, или само 38%. Непосредствено след Димитров е Тийм с 13 мача за титла, при 5 загуби и 61%.

Ако разгледаме чисто процентното съотношение, то Григор е пети от „новото поколение“ по успеваемост. Трябва обаче да се вземе предвид, че с изключение на феномена Александър Зверев (67%) и Тийм (61%) останалите двама пред първата ни ракета са изиграли значително по-малък брой финални срещи. Лука Пуий е с 67% победи, но при 6 такива двубоя (4 успеха), а 30-ият в света Дами р Джумхур също е с 67%, но с едва 3 финала (2 спечелени).

Във въпросната статистика Григор е третият най-възрастен. По-големи от него са само Давид Гофен и Милош Раонич. От набора на българина пък има само още един тенисист в Топ 30 – Пабло Кареньо Буста, който е играл в 6 финала, от които е спечелил три. Само през тази календарна година пък Димитров изигра 5 мача за трофей, от които спечели 4!

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]