Босовете на ПФК Черно море купиха уникален имот в столицата

0

Сделката за сградата на централната столична ул. „Иван Вазов“ 1, която беше обявена още през пролетта на 2017 г., най-накрая е финализирана и новият собственик вече е вписан в имотния регистър. Това е „БСПФ България“, дъщерно дружество на листвания в Лондон фонд Black Sea Property, който плати за някогашната централа на „Биохим“ и доскоро филиал на Уникредит Булбанк 10.5 млн. евро. Купувачът индиректно се свързва с групата „Химимпорт“, като основните инвеститори в Black Sea Property са български дружества.Става въпрос за дружества около групировката ТИМ. Както е известно тя е и собственик на ПФК Черно море. Босовоте на клуба купуват наистина атрактивен имот.

Средствата са осигурени отчасти с увеличение на капитала на фонда с 5.4 млн. евро и отчасти с кредит от банката продавач в размер на 7 млн. евро. Тъй като сумата надвишава цената (от която вече и 1 млн. евро е платен като депозит) вероятно остатъкът ще се използва като оборотен капитал или за преустройство и модернизацията на сградата, която е архитектурен паметник на културата със 105-годишна история. От Black Sea Property не са разкривали плановете си за имота, който досега неизменно е бил използван от банки.

С участие на собствениците

Увеличението на капитала на Black Sea Property с 540 хил. нови акции по 0.01 евро всяка е записано в голямата си част от настоящите инвеститори. Най-големият акционер – „Номоканон 2000“, не е участвал и делът му пада от 29 на 11.58%. То е собственост на Владислав Донев, но името му периодично се появява в сделки около „Химимпорт“. Това е едно от дружествата, през които през 2007 г. беше придобита Пловдивската стокова борса (тогава законът забраняваше да има акционер с над 5% дял), която към момента е собственост на „Химимпорт“. Регистрацията му е в сградата на дъщерното на „Химимпорт“ дружество „Енергопроект“, а вписванията му в Търговския регистър се правят от Галина Тодорова. Тя е член на управителния съвет на близката до „Химимпорт“ пенсионна компания „Съгласие“ и съдружник в „Прайм лега консулт“, в което 60% дял има „Химимпорт“.

Новият най-голям акционер с 29% е Mamferay Holdings – дъщерно на „Феникс капитал холдинг“, което е и имотен консултант на самия Black Sea Property. Вписванията при „Феникс“ се правят от Велислава Балтова, която също е съдружник в „Прайм лега консулт“, член на борда на „ЦКБ риъл истейт фонд“ и прави вписвания и на редица компании от групата, включително на самото „Химимпорт“. А в управлението на компанията влизат дългогодишни служители на „Прайм лизинг“ – това е бившата компания на Erste „Имморент“, която беше купена със заем от ЦКБ от близка до холдинга компания. Mamferay е участвало с 1.65 млн. евро в увеличението.

Подобна сума – 1.6 млн. евро, влага „Нео Лондон капитал“ – дружество, което наскоро направи IPO на българската фондова борса и набра близо 10 млн. лв. При него като големи инвеститори влязоха близки до „Химимпорт“ дружества и фондове. След увеличението „Нео Лондон“, което допреди това не е акционер, има 17.5%.

Още 1.4 млн. евро идват от „Компас инвест“. То няма формални връзки с „Химимпорт“, но сред най-големите инвеститори във взаимните му фондове са пенсионните фондове от групата – „Съгласие“ и „ЦКБ Сила“, със сумарно над 12 млн. лв. Прави впечатление, че вложенията им в тях се увеличават през 2016 г., когато е и предишното увеличение на капитала на Black Sea Property, от което „Компас“ записва около една трета. Сега също от ежедневните котировки на „Компас“ се виждат нови вливания на средства от клиенти.

И с пари от продавача

За другата част от финансирането – кредита от Уникредит Булбанк, съобщават от самия фонд, а и се вижда от регистрите. Преговори се водят от самото начало, като договорът е подписан на 16 октомври – ден преди прехвърлянето на имота. Паралелно с това самата сграда е ипотекирана в полза на банката и е вписан залог върху търговското предприятие на новия собственик „БСПФ България“. Набраните от Black Sea Property са прехвърлени в него чрез увеличение на капитала с 10.5 млн. лв.

Въпреки че е обявен в евро, заемът е сключен в левове и е за 13.69 млн. лв. Срокът е 36 месеца, а лихвата е тримесечен SOFIBOR + 3 процентни пункта надбавка. При подписване на договора това се равнява на 3.048%, като според условията не може да падне под 3%, дори и индексът да стане отрицателен.

В обръщението на председателя на борда на компанията в отчета й единствено се обяснява, че при финализиране сградата може да генерира значителна възвращаемост за акционерите, но конкретни планове за отдаване или преговори с наематели не са оповестявани.