Само един успех на Левски дойде без бразилско участие

0
velton ronaldo hose kordoba
Снимка: levski.bg

Отдавна е ясно, че почти всичко интересно и успешно в Левски от около година и половина насам, идва от бразилците в състава. И най-вече от Уелтън. От началото на настоящия сезон това се доказва по безспорен начин от статистиката. Последната победа – над Славия с 2:0 на „Овча Купел“ – също дойде с най-голям принос от бразилците. Уелтън направи продължителен рейд при втория гол, а първият падна след хубав пас на Дарлан и завършващ прехвърлящ удар на Роналдо.

Цифрите показват, че точно 50% от головете на Левски в първенството са вкарани от бразилци. От 20 попадения – 10 са реализирани от тях. Рикардиньо има 4, Роналдо – 3, Уелтън – 2, а Цунами – един. Не са малко и асистенциите, като всеки от петимата има поне по една.

Огромен беше приносът и за доброто участие на Левски в евротурнирите през този сеон. Уелтън наказа по веднъж Шкупи и Апоел Беер Шева, а същото срещу тях направи и Роналдо. Рнкардиньо пък е водещият реализатор на тима в първенството, наравно с Джавад Ел Джемили, като двамата имат по 4 гола. Цунами има гол и две асистенции в Първа лига, макар не това да са основните изисквания към него.

Единственият успех в първенството, който дойде без в головете да има бразилско участие, е този срещу Ботев Bp. Минималният успех в този мач с 1:0 на „Герена“ се осъществи с попадение на Преслав Бачев. Асистенция за него нямаше, а предишният левскар, играл с топката, също не беше от бразилците – Хосе Кордоба.

Дарлан беше единственият, който до мача със Славия нямаше нито гол, нито асистенция. Това обаче донякъде бе логично, защото той дойде по-късно през сезона в състава, а и често беше ваден от групата, заради правилото за присъствието в групата най-много па петима играчи извън Европейския съюз./ „Мач Телеграф“