Още двама лекари заподозряни в убийство по небрежност за смъртта на Давиде Астори

0
davide astori 1

Още двама доктори, които са провели медицинските тестове на бившия капитан на Фиорентина Давиде Астори през 2014-а и 2017-а година, бяха обвинение в лекарска небрежност, след като не са забелязали сърдечните проблеми на играча.

31-годишният защитник почина внезапно на 4 март 2018 година в хотела, където „виолетовите” бяха отседнали преди гостуването си срещу Удинезе в Серия А. Оттогава досега се проверява дали е имало възможност да се избегне трагедията, тъй като професионалните футболисти преминават редица изследвания, а на никого не направило впечатление, че Астори всъщност има сериозен кардиологичен проблем.

Вече месеци наред разследването продължава и днес от офиса на флорентинската прокуратура добавиха нови две лекарски имена към списъка на тези, които са заподозрени в небрежност и дори убийство по невнимание.

Става дума за началника на Спортния институт по медицина в Каляри – Франческо Станьо, както и медицинският консултант към института „Аук” във Флоренция – Джорджо Галанти. Според обвинителите и двамата са нарушили протокола, като не са отбелязали потенциалните знаци за кардиологични проблеми по време на стрес тестовете, а също така не са и препоръчали по-задълбочени изследвания.

Станьо всъщност е изправен пред най-сериозните обвинения, тъй като е провел рутинните предсезонни прегледи на Астори през юли 2014, когато са били видни тревожни отклонения в сърдечната дейност на играча. Медикът обаче не само не препоръчал по-подробно търсене на причините, но дори не отбелязал по никакъв начин тяхното наличие, като издал медицинско разрешение Астори да играе футбол на професионално ниво. Галанти, от своя страна, издал два сходни документа през 2016-а и 2017-а, макар отново да е имало отклонения от нормата при стрес тестовете.

Множество медицински специалисти изразяват мнение, че ако проблемите на Астори са били забелязани достатъчно рано, животът на футболиста би могъл да бъде спасен чрез предписание на лекарства или пък той да бъде посъветван да прекрати принудително футболната си кариера.