Лафчис за Гонзо: Показа, че може да работи правилно! Знае механизмите, с които да оправи българския футбол

0

Бившият собственик на ПФК Левски – Томас Лафчис – даде интервю за предаването „Арена спорт“ по БНТ. Той обърна внимание на темата „Български футболен съюз (БФС)“, споделяйки своята позиция относно избора на Георги Иванов за президент на централата и появилите се през настоящата седмица оспорвания на това решения.

„Не трябва да има такива „хватки“, както ги наричат адвокатите. През последните няколко години Георги Иванов отговаряше за националните отбори и показа, че може да работи правилно. Той знае механизмите, с които може да се оправи българския футбол, но е нужно спокойствие. Винаги съм казвал, че президентът на БФС е представителна фигура, на която обаче ѝ трябва екип от хора, на които може да се разчита. Георги все пак е бил футболист и аз смятам, че има нужда от един човек до себе си, който да му помага, за да променят заедно колелото на българския футбол“ каза Лафчис.

Вратарят, чиято активна футболна кариера през миналия век, премина в състави в България, Гърция и Белгия, коментира и ситуацията в националния отбор, като се изказа ласкаво за работата на селекционера Илиан Илиев, но допълни, че треньорът не би могъл да „постигне чудеса“, ако не разполага с достатъчно добри състезатели.

„Виждате, че вървим само назад. Няма как обаче да направим национален отбор, докато нямаме български футболисти в основните отбори. Илиан Илиев е много талантлив и способен треньор, но мисля, че тук въпросът отново опира до търпение. Ако се променят нещата в академиите, след 7-8 до 10 години вече може да очакваме по-добри резултати на национално ниво. Преди време говорих с Темур Кецбая, докато той беше треньор на Грузия и той тогава ми каза, че тях ги интересува какво ще се случи след 10 години. Виждате сега, че грузинците вече ще играят на европейско първенство“, разказа бизнесменът.

„Треньорът играе голяма роля, но той не може да постигне чудеса с футболисти, които играят в трета или четвърта дивизия, макар и в някоя от по-големите страни. Имаме един изключителен Десподов, който играе в елита на Гърция, но спираме дотам с имената. Груев също отиде в Англия. Нямаме ли обаче 7-8 играчи в най-добрите първенства, които да внесат нужното спокойствие, пак казвам – няма какво да се направи независимо от треньора. Предимството на Илиан е, че работи в България вече много години, познава футболистите и не би позволил някой да му налага имена. Смятам, че ако той заедно с Георги Иванов и хората в БФС си поставят за цел следващите европейски квалификации след четири години, ще може да се поздравим всички ние с едно класиране“, добави той.

Накрая ръководителят на Левски в периода 1991-1999 година изрази мнение, че в академиите у нас не се работи правилно и освен това призова българските треньори да бъдат по-смели в налагането на млади футболисти.

„Аз лично смятам, че нашите академии не работят правилно. Там има доста проблеми, които трябва да бъдат премахнати, за да се работи правилно с младите футболисти, защото професионалният футбол е доста различен. Виждате, че в другите страни момчета на по 16-17 години играят за националните си отбори, а ние тук тези на по 23-24 години им казваме, че са все още млади. Треньорите трябва да бъдат по-смели в налагането на юноши. В Левски ситуацията беше такава, че клубът беше опрян до стената и трябваше да се залага на играчи от академията. Позитивното за тях обаче е шансът им да се докажат. Юношите трябва да бъдат винаги готови да влязат в игра дори и в дербитата“, завърши Томас Лафчис.

Бивш президент на Левски: Трябва търпение, този тим сега се сглобява! Николай ще намери начин да изкара отбора от тази криза