Емблематичен баскетболист от Бургас спира с баскетбола

0
-
-

Българският баскетбол ще се лиши от още едно голямо име, което успя да направи сериозна кариера в Европа през този век. Броени дни след като Филип Виденов обяви, че спира със спорта, това окончателно ще направи и Христо Николов.
34-годишното леко крило обмисля да сложи край на кариерата си и да се отдаде изцяло на частен бизнес. Гларуса, както е известен юношата на Делфин, и в момента се е заел с различни дейности, като една от тях е развитието на баскетболния сайт Bball.bg, а друга е свързана с агенция за трансфери на играчи.
Николов проби към професионалния спорт благодарение на любимия ЦСКА, за който дебютира още през 2002-ра, като три години по-късно спечели Купата на България. Впоследствие той бе част от Лукойл Академик, като с екипа на студентите грабна две титли (2009 и 2010), преди да замине за чужбина и да направи солидна кариера.
Гларуса игра 8 години навън, ставайки първият българин, спечелил титлата на Унгария – през 2012-а с екипа на Солнок, когато грабна и купата на страната и бе основна фигура в състава, достигнал до финалната четворка на Еврочалъндж. През 2015-а Николов бе част от тима на словенския гранд Олимпия Любляна, като игра във финала на Суперкупата на страната. Има и бронзов медал в полското първенство, носейки екипа на Стал Остров през 2017-а.
Впоследствие бившият национал се завърна в България и отново бе част от Лукойл Академик, преди да бъде пратен в Левски Лукойл при сливането на сините с петролната компания. Така Гларуса спечели отново титлата през 2018-а, след което реши да помогне на бургаския Черноморец в А група, където игра през последния сезон.
Николов донесе последната титла на българския баскетбол в мъжко направление. Заедно с набор 1985-86 той игра на европейското първенство, Дивизия Б, във Варна през 2005-а, когато под ръководството на Иван Чолаков младежите ни спечелиха златните отличия. На финала те победиха Унгария с 86:80, класирайки се в Дивизия А. В състава тогава бяха и близнаците Калоян и Деян Иванови, които също вече обявиха край на кариерите си.

loading...