Елитът в спортната аеробика пристига в Пловдив за финала на Световната купа

0
00749810

615 състезатели от 23 държави от цял свят ще вземат участие във финалния за годината турнир от Световната купа по спортна аеробика, който ще се проведе от 26 до 28 октомври в Пловдив, както и в международния турнир за деца, юноши и девойки.

Най-големите надежди за медали в българския отбор са Ана-Мария Стоилова и Дарина Пашова при жените, Антонио Папазов и Тихомир Баротев при мъжете, Стоилова и Папазов при смесените двойки, както и групата в състав – Стоилова, Пашова, Папазов, Баротев и Ивелина Лукаки.

Водачката в световната ранглиста и световна шампионка за 2018 година Рири Китазуме (Япония) пристига в града под тепетата и ще се бори за първото място с българките Стоилова и Пашова, които са съответно втора и трета. Две силни рускини Анастасия Зюбина и Екатерина Пихтова също ще спорят за медалите в тази категория.

При мъжете конкуренти на българите са Лукас Сантяго от Бразилия, японецът Рио Кореда и руснакът Алексей Германов. При смесените двойки Стоилова и Папазов, които са на второ място в ранглистата в момента имат шанс за спечелването на приза в конкуренцията на двойките от Бразилия и Русия, които са традиционно силни в тази категория. В категория групи битката за първото място ще бъде основно между България и Русия, като припомняме, че българските състезатели са носители на Световната купа за 2017 година.

В съпътстващия международен турнир при децата ще се повтори битката от Световното първенство – идват най-добрите“ Великобритания, Русия, Унгария при 15-17 годишните, както и в конкуренция с българския отбор във възрастова група 12-14.

Специален гост на Световната купа ще бъде многократният световен шампион при мъжете и в смесените двойки, испанецът Джонатан Канада, който е един най-емблематичните спортисти в спортната аеробика изобщо. Канада беше посланик на Световното първенство за 2018 година, което се проведе през юни в Гимараеш (Португалия).

Най-голямата делегация, която ще пристигне в Пловдив, е руската – 87 човека, следвана от набиращата все повече сила в този спорт страна – Украйна, които ще бъдат 80 човека. За екзотиката на зрителите в залата ще се погрижи отборът на Египет, който развива аеробика едва от няколко години, но за втора поредна година ще участва в тази надпревара.

Представител на Международната федерация по гимнастика (FIG) ще бъде Светлана Лукина, която е член на Техническата комисия по спортна аеробика.