„Червена“ легенда изригна: Големите цесекари се продадоха на Домусчиев! Ако и другото ЦСКА влезе в Първа лига, ще стане голяма бъркотия

0
-

Георги Денев е една от големите фигури на ЦСКА и българския футбол. Известен е и с прякора си Кучето. Роден е през 1950 година, започва кариерата си в Ловеч. В ЦСКА играе девет години /1968-1979/, като става 5 пъти шампион и три пъти носител на националната купа.

Има над 50 мача и 10 гола за националния отбор. Изиграва паметни мачове с ЦСКА в евротурнирите, участва и на световното първенство в Германия през 1974 година. Страхотен дрибъл, пас и висока резултатност – това е Денев на терена. Твърд характер, неудобен за много хора. В много откровено интервю пред LIVESPORT.BG Денев изрази своето мнение за много неща, свързани с „червените“ и българския футбол.

– Виждам, че изглеждаш добре. Възстановяваш ли се от здравословния проблем, който имаше?

– Да чукна на дърво – да. Но как от ЦСКА никой не ми се обади? Да ме питат – как си, що си. Явно съм неудобен за много хора.

– Получи ли покана за юбилея на клуба?

– Аз покана получих,благодаря, то оставаше и това да не стане. Това е съвсем нормално. Интересно ми е обаче защо всички се натискат да работят в ЦСКА. И какво примерно напоследък ми го дават Цецо Йончев по разни телевизии и медии – защото падна от Левски със 7:1 ли?

Аз имам близо 60 мача в националния отбор, имам и голове. Не мога да ходя при някого да се натискам за работа.

– Има ли всъщност конфликт между теб и някой в ЦСКА?

– За мен – не. Но когато те игнорират, то от само себе си става. На кого съм направил нещо? Все аз съм черната овца. Какъв е този егоизъм. Има хора с по три мача в националния отбор и те завиждат. Защо?

– Настроен си много лошо към работата в ДЮШ.

– Кажете ми първо какъв е този Яръмов. С фигура на колхозник, а не на шеф на такава школа. Не искам да виждам такива хора в клуб като ЦСКА. Ами Добри Митов? Взима си родата на работа, да вземе и баща си и майка си там. Помните ли какво направи в Букурещ? Отпаднахме от Стяуа заради него. И той ще дава акъл, да ме извинява Ганчев.

– Казваш, че не се създават играчи?

– Играят разни деца на таксиметрови шофьори. А нямало уж привилигеровани. А какво направи Сашо Борисов за 30 години? Нищо. Само от време на време, като останат без треньор, го използват да си дава лиценза.

– В какви отношения си с ръководството на ЦСКА?

– Аз лошо нямам към никого, те имат към мен. Освободиха ме навремето, когато бях на 28 години. Заминах за Гърция. Как да няма конфликти?

– Защо отборът се срина в края на сезона?

– Слаба психика, явно. Нямат дух. Не са устойчиви, слаба организация – това са причините.

– Явно и между вас, ветераните, има търкания.

– Знаеш ли, през 1978 година ме обвиниха, че съм продал мача в Свищов срещу Академик. Истината е, че го продадоха други, знам им имената. Аз имам две деца – кълна се в тях, че мачове не съм продавал никога! Още нещо. На 21 години бях, на турнир сме в Палма де Майорка.

Определиха ме за най-добрия играч, а след това в автобуса никой не ме поздрави. Кажи ми какво е това? В този момент Реал Мадрид искаше да ме вземе.

– Одобряваш ли тези цесекари, които сега работят в Лудогорец?

– А, ето го въпроса. Защо отиват там? Защото гледат парите. Нали са големите цесекари. Всичко е пари, нали? Продадоха се на Кирил Домусчиев. Така утре и в Левски ще отидат да работят.

– Как може да бъде спряна серията на Лудогорец?

– Не виждам как. Разполагат с много средства, правят си каквото си искат. Само с инвестиране на много пари може да бъдат спрени. Няма друг начин.

– Предстои участие на ЦСКА в Европа. Още няма нов треньор. Нови играчи?

– Нямам точно мнение, защото съм извън клуба. Но е ясно, че 5-6 нови трябва да дойдат. Не се дават възможности на българските футболисти, това е вече голям проблем.

– Треньорът – българин или чужденец?

– Българин, естествено. Какви чужденци? Имаме имена, личности. Чужденецът ще дойде, ще вземе торба с пари и ще се провали. Не знам защо отстраниха Стамен Белчев, аз го харесвах. Ами да вземат Цецо Йончев, та да паднем сега с 14:1.

– Разкажи нещо за най-паметните ти мачове.

– С ЦСКА – естествено, мачовете с Байерн. Едва се отърваха да не ги отстраним. Срещу Ювентус също играх много силно, вкарах и гол. В националния отбор – мачовете с Португалия. Имам десет гола в националния отбор. Помня много силни мачове и срещу Левски. и на тях редовно им вкарвах.

– Кои отбори те искаха навремето?

– Споменах за Реал Мадрид, имах разговори и с бекенбауер за Байерн. Но аз тогава не исках да оставя родителите си. А и чувствах нещо като патриотизъм в онези времена.

– Казват, че Денев имал лош характер и оттам идват проблемите…

– Да, уж съм бил лош характер. А Кройф и Бекенбауер какви характери имат? В осми клас бях, а започнах да играя професионален футбол в Б група! Днес какви характери имат? Някакви п…

– Гриша Ганчев може ли да се бори с Домусчиев?

– И двамата са богати, за какво се ядат, не ми е ясно. Няма смисъл от това, футболът ни губи.

– Има ли проблем кое е истинското ЦСКА?

– Няма и не бива да има. Но, ако другото ЦСКА влезе в Първа лига, ще стане голяма бъркотия! Все пак други хора го решават това нещо.

– Разкажи ми накрая историята с твоят престой в Левски.

– Както споменах, на 28 години ме освободиха от ЦСКА. Иван Славков, Бог да го прости, ми вика – ела, Гошо, в Левски. Тренирах там един месец. Добре, че Славков все пак уреди преминаването ми в гръцки клуб и заминах. Но нали виждаш колко играчи след мен смениха единия с другия клуб. И Йохан Кройф завърши кариерата си във Фейенорд.