Благодарение на ЮЗУ и Благоевград ще има ултрамаратон

0
????????????????????????????????????

Ултрамаратонецът капитан II ранг гл. ас. д-р Тодор Димитров, който успя да пробяга 5000 км за 51 дни, бе гост на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той бе посрещнат от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. И голямата новина,че благодарение на ЮЗУ и Благоевтрад вече ще има маратон. Най-голямото учебно завезение в Югозпада ще организира проявата,като тепърва се проучва въпроса какъв да бъде маршрутът, естествено и разстоянето което ще пробягва. Възможно е дори това да стане и ултрамаратон.

Срещата на д-р Тодор Димитров със студенти, преподаватели и гости, стартира с кратка визитка на ултрамаратонеца, която бе представена от проф. д.н. ген. майор Валери Лазаров – ръководител на катедра „Национална сигурност и публична администрация“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Проф. Лазаров отбеляза, че д-р Тодор Димитров е 44-тият човек в света, успял да завърши най-дългото състезание „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“.

Пред препълнена зала д-р Димитров разказа за хобито си – бягането, за трудностите и предизвикателствата, през които е преминал, за да успее да завърши най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 г. насам.

„Беше изключително трудно като състезание. Участвал съм в различни мисии, военни операции и международни учения, но това беше едно от най-тежките ми предизвикателства „, сподели д-р Димитров. Той отбеляза, че в рамките на маратона е бягал по 18 часа на ден, за сън е отделял едва 4 часа, износил е повече от 15 чифта маратонки. Освен километрите, предизвикателство за участниците в маратона се оказва и жегата. В периода, в който се провежда състезанието, температурата в Ню Йорк достига 40 градуса. Въпреки трудностите, с които се сблъсква, д-р Димитров успява да завърши най-дългия ултрамаратон в света.