Отнеха 15 точки от актива на Ювентус!

0
-
-

От актива на Ювентус са отнети 15 точки заради водене на фалшиво счетоводство от страна ръководството на клуба, съобщи Италианската футболна федерация.

Наказанието изважда „старата госпожа“ от борбата за титлата в Италия, като след него „бианконерите“ ще изостават с 25 точки от лидера Наполи и ще бъдат точно в средата на класирането.

Освен това шефът на клуба в оставка Андреа Аниели е наказан да не се занимава с никакви футболни активности в продължение на две години. Сходни са и наказанията за други ръководители на клуба – Павел Недвен е отстранен за осем месеца, Маурицио Арибавене за 2 години, 1,4 години за Федерико Черубини, а Фабио Паратичи, който в момента е изпълнителен директор на английския Тотнъм, е отстранен за 2,5 години.

Властите в Италия започнаха разследване срещу Ювентус заради неправомерни сделки с футболисти и клубове в началото на пандемията от КОВИД-19. Чрез тях са били завишавани изкуствено приходите на клуба, а медиите в Италия нарекоха скандала „Плюсваленце“.

Италианската футболна федерация не намери за виновни останалите клубове, които бяха разследвани от властите заради сделки с Ювентус – Сампдория, Емполи, Дженоа, Парма, Пиза, Пескара, Про Верчели и Новара.

Наказанието на Ювентус може да бъде обжалвано пред Италианския олимпийски комитет. Ако бъде потвърдено обаче торинският клуб ще се окаже десети в класирането с 22 точки. Преди санкцията Юве бе на трето място с 37 точки, колкото има и Интер, който е новият трети в подреждането. Шампионът Милан е втори с 38 точки, а лидерът Наполи има 47. До края на първенството в Италия остават 20 кръга.