Сребро и бронз за българските гимнастички в Латвия

0
gimnastika
-
-

Българските гимнастички спечелиха един сребърен и един бронзов медали в Латвия. С бронз се окичи Катрин Тасева в многобоя в първия ден на турнира „Балтийски обръч“, а Татяна Воложанина и Анна Келман станаха сребърни медалистки в отборното състезание на международния турнир за девойки „Рижка пролет“.

В първото състезание за сезона Катрин Тасева показа страхотни нови композиции и се нареди на третото място в многобоя, след допуснати грешки. Ерика Зафирова е непосредствено след нея, на 5-то място, пише beautyinsport.com. На „Балтийския обръч“ Катрин показа много пламенен обръч по музика на „Камино“ на Лили Иванова (16.100 с малко изпускане), магична топка по саундтрака от „Ла Ла Ленд“(14.500 с излизане на уред извън терена), много наситени и сложни бухалки по „Исус Христос Суперзвезда“ (15.400 с едно изпускане и падане от панше) и разчупена и танцувална лента на „Uptown Funk“ на Бруно Марс, която и получи най-високата оценка на този уред в турнира (17.000).

Победителка е изгряващата звезда на Украйна 16-годишната Влада Николченко, която показа страхотен потенциал да бъде новият лидер в отбора (сбор 65.900), а втора е Саломе Пажава от Грузия със 64.900. Ерика Зафирова започна изключително силно на бухалки и получи 16.900, с което със сигурност ще я видим на финала утре. На лента беше разконцентрирана и допусна оплитане (14.600), а на обръч се получиха доста неточности (14.450), въпреки което Ерика успя да се събере и да изиграе чудесната си топка по фолклорна музика за 16.400. Пред нея е Юлия Евчик от Беларус със сбор по-голям само с 0.050.

Татяна Воложанина и Анна Келман станаха сребърни медалистки при девойките. И двете момичета успяха да играят без груби грешки, с някои неточности и спестени елементи и със сбор от 108.300 бяха изпреварени единствено от отбора на Украйна със 116.850 (Христина Погранична и Виктория Оноприенко). Трети е тимът на Азербайджан (Дария Фаршбафшакрияри и Арзу Джалилова), а Беларус са едва четвърти.

Днес състезанието продължава с финалите на отделните уреди, където при девойките ще видим Таня Воложанина на обръч, топка и лента и Анна Келман на бухалки, Катрин Тасева със сигурност ще вземе участие на обръч и лента, в зависимост от това колко състезателки от държава ще бъдат допуснати, може да я видим и на бухалки, заедно с Ерика Зафирова, която ще се бори за медал и на топка и лента.