Допинг в бургаското плуване

0
pluvane
-
-

Състезател на бургаски спортен клуб е дал положителна допинг проба. Проверката е била направена в края на миналата година. Допинг пробата е била взета по време на държавното първенство за мъже и жени. Става въпрос за спортист, национален състезател, записал национален рекорд на европейското първенство в Лондон 2016 г., научи Burgasnews.com.

Името на провинилия се състезател и на клуба, който представлява, както и какво ще бъде наказанието ще бъдат официално съобщени в следващите дни от Българска федерация по плувни спортове. Тогава ще стане ясно и каква точно забранена субстанция от Световната антидопингова агенция е била приета от уличения спортист.

На същото първенство положителна допинг проба е дал и плувец от Варна.

Не е изключено да става въпрос за приемане на хранителна добавка за сила, издръжливост, концентрация и др. Както е известно обаче Антидопинговият център не препоръчва използването на такива.

Отговорност за извършеното нарушение на антидопинговите правила на първо място носи уличеният състезател.

При българското ни председателство на Съвета на ЕС основен приоритет в програмата на Министерството на младежта и спорта през следващите месеци е борбата срещу употребата на допинг в спорта. Министър Кралев я анонсира през януари на семинар на тема „Предотвратяване на допинга в професионалния спорт и в спорта за всички чрез обучение и разследване“.