СИК остава да издържа “Славия”

0
-
-

ПФК Славия е най-старият столичен клуб, и един от най-старите в България. Ние ви предлагаме статия от вестник Капитал от 22 май 1999 година. Тогава, три години след шамппионската титла на тима се решаваше най-новата история на футболния клуб.

„Най-старият футболен клуб в България, “Славия”, на свое общо събрание избра Венцислав Стефанов за президент. Кандидатурата на ексбанкера бе единствена и за него гласуваха 137 от общо 180 делегати. Противници бяха преди всичко хората от трибуните, но те пък не предложиха алтернативен вариант. Бившият вицепрезидент на БФС ще управлява с помощта на 11-членен управителен съвет, в който влизат бизнеспартньорът му – президентът на “Интергруп” Младен Михалев-Маджо и президентът на “Софийски имоти” Тодор Добрев. В комисията на честта пък място намери бившият кандидат за президент на България Петър Гогов, а за изпълнителен директор ще бъде назначен Антон Григоров. Всички те ще трябва да осигурят обещаните от Венци Стефанов 1.6 милиарда лева за издръжка на клуба за следващия сезон. Парите щели да дойдат от бъдещото акционерно дружество, в каквото ще се преобразува “Славия”, и от спонсори като “Софийски имоти”, “Еврофутбол” и др.

Шестима президенти смениха белите за девет години

през които отборът стана шампион след 53-годишно прекъсване. Първият, Божидар Григоров, прилагаше методи от тоталитарното време, Петьо Дончев заложи на Строителни войски. Камен Сираков пък бе подплатен с парите на Валентин Моллов и Първа частна банка. Младен Михалев обра шампионските лаври заедно с любовта на феновете, които и до днес смятат, че той е единственият финансов донор на клуба в последните години.
Кратък бе престоят на дошлия от “Локомотив” (Сф) Стоян Николов, който изсипа в клуба два милиона долара, след което подаде оставка заради проблеми със съдебната власт. С парите му плюс още 500 000 долара от трансфера на Симеон Чилибонов и Здравко Здравков белите стигнаха едва шесто място в националното първенство. Към управлявалите “Славия” в този период се включват и временно изпълняващите длъжността Любчо Василев и Венцислав Стефанов. Никой от изброените босове нямаше конкуренция за поста и бе единственият предлаган кандидат.
Възможно беше сега Маджо да се върне отново начело, но самият той предпочел с това да се нагърби съдружникът му Стефанов. Михалев и “Интергруп” бяха в основата на застрахователната компания СИК, която не получи лиценз след промените в закона за застраховането. След спечелването на титлата и купата на България шефовете на СИК загърбиха издръжката на клуба, в чието ръководството остана само Венци Стефанов.
Събранието на 18 май бе първото от две години насам, период, в който дейността на бившия управителен съвет бе сведена до нула. Наложи се Стефанов и треньорът и изпълнителен директор Стоян Коцев да управляват отбора и с това двамата нарушиха устава на клуба. Първият набавяше парите, а другият си спечели прозвището човекът-оркестър. Впоследствие Стоян Коцев лично издигна кандидатурата на ексбанкера, която остана единствена.
“Когато “Славия” загиваше на полусезона през 1995 г. първият човек, който подаде ръка на клуба, беше Венци Стефанов. Тогава нямахме пари да отидем на лагер, нямахме и средства да изплатим премиите. Още същата година отборът ни стана трети и се класирахме за евротурнирите, а на следващата година взехме и шампионската титла”, заяви Коцев по време на събранието и показа лист с постъпилите в клуба 3 590 390 000 лева в този период. Оттук нататък обаче наставникът ще има само една задача – да си гледа работата край терена, а не да върши всичко останало, обяви новият президент. Организацията по осигуряването на финансовата стабилност на клуба ще бъде поверена на директор по стопанската дейност, който ще се назначи от управителния съвет съвсем скоро.
“За да има спокойствие в отбора, ние трябва да осигурим 1.6 милиарда лева. За заплати ще отидат 800 милиона от тях, 300 милиона са предвидени за реконструкция на стадиона, 200 за млади футболисти и останалите за развитие на стопанска дейност”, разпредели благата босът, който обеща още да предложи нова структура на управление, такава каквато имали ЦСКА и “Литекс”.

Феновете не харесаха отчета на Стефанов

В отчета за периода 1997-1999 г. банкерът анализира периода след спечелването на шампионската титла като незадоволителен и призна, че е имало проблеми с финансовото обезпечаване на клуба. Огромната грешка била привличането на неподходящи скъпоструващи футболисти. Това е причината някои от тях още да не са си получили премиите.
Делегатите от квотата на запалянковците не са простили преотстъпването на нападателя Георги Бачев на “Левски”, както и останалите трансфери на добри футболисти в други отбори, и за главен виновник нарочиха единствено Венци Стефанов. Стоян Коцев също сподели единственото си желание – футболистите да си остават в “Славия”. “Има трансфери, които бяха неизбежни. В контролния съвет бяха шокирани от невероятния удар, който се направи с преотстъпването на Бачев в “Левски”. Шейсет дни оставаха до изтичане на договора му, след което той нямаше да струва една стотинка за нас. За 60 дни Томас Лафчис плати 180 000 долара. Трансфери винаги ще има и това го правят всички клубове в света”, заяви в подкрепа на “виновника” юристът Георги Лялев. Истината обаче е, че “Левски” платиха 100 000 долара, и то на разсрочени вноски за четири месеца.
Феновете поискаха от управата безплатни билети за ученици и пенсионери, които са факт от пет кръга насам, както и автобус, с който да следват отбора си на мачове в провинцията. Привържениците на клуба настояваха за конкретни ангажименти от страна на бъдещия президент и гаранции за изпълнението им. Те дори освиркваха кандидата и бяха против оставането му на власт в “Овча купел” и в същото време не предложиха никаква алтернатива. Венци Стефанов обаче не бе атакуван по съществени въпроси. Неговата грешка бе в това, че не разясни на запалянковците откъде и как ще дойдат парите след създаването на акционерното дружество. Не обясни на хората намеренията си да превърне част от базата в доходоизточник, както и че на предоставената от “Софийски имоти” територия ще строи нови обекти с търговска цел. Неяснотата за бъдещите планове на ръководството доведе до предложение общото събрание да бъде пренасочено за друга дата, което вбеси Младен Михалев и той напусна претъпканото кафе на Столична библиотека. По-късно обаче бе върнат в задушното помещение, за да гласува.

“Софийски имоти” влиза с 242 декара площ в АД

Фирмата вече получи официално съгласие от Столичния общински съвет да участва в учредяването на дружеството с първоначална парична вноска от 25 милиона лева и апортна вноска – терени в квартал “Овча купел”. “Софийски имоти” обаче може да се включи само при условие, че дяловото участие в капитала на новото дружество е не по-малък от 34 процента от общия размер на капитала. “Първостепенната задача на новото ръководство ще е спешното създаване на АД с основен капитал от 200 милиона лева, като 25% от него ще се предоставят на привържениците за закупуване”, разясни новият бос. Акции ще имат ФК “Славия”, общината, “Еврофутбол” и още няколко фирми. Предложения са отправени и към няколко чуждестранни холдинга, които имали намерение да инвестират в икономиката на България.
Венци Стефанов отрече информацията, че вицепремиерът Евгений Бакърджиев е наредил фирмата “Главболгарстрой” да не става спонсор на белите и затова от клуба не одобрили офертата на строителната фирма. Банкерът отхвърли и версията, че “Мобиком” са искали да вземат “Славия”. “Няма нищо вярно в тези твърдения и те са абсурдни. Аз никога няма да позволя клубът да бъде взет от някой като Гриша Ганчев. Затова спонсор ни стана най-сериозната и най-голямата общинска фирма. Искаме да работим по законите на тази държава”, обясни новоизбраният бос. „