Първият джентълмен на красивата игра стана на 80

0
-
-

Малко са по-вълнуващите гледки в историята на футбола от тези, в които Боби Чарлтън галопира през халфовата линия, отприщвайки своя свиреп изстрел от 30 ярда, а тълпата избухва в екстаз. Обичан и уважаван по целия свят, той е признат за един от най-добрите халфове за всички времена. Днес легендата на Манчестър Юнайтед и на Англия навършва 80 г., а по този случай ВВС направи специален документален филм.

Този класически филм отбелязва несравнимата кариера на първия джентълмен на красивата игра. Емоционалната част на неговия разказ са две напълно контрастиращи събития, които оформят живота на Боби Чарлтън. Всъщност те оформят британския футбол. Първо, той стана свидетел на трагедия.

Гласът на легендарния англичанин се чува слабо и тихо, когато описва самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 г., в която умират 21 души, включително и 8 от по-младите му съотборници, наречени „Бебетата на Бъзби“. Вратарят Хари Грег описва инцидента: „Имаше светлина и тъмнина, удари и искри, някакви неща ни удряха в главата“. Грег успява да измъкне Боби от останките на самолета със своите панталони. Тези интервюта бяха заснети в интимно близък план, виждаха се треперещите устни и сълзите в очите.

„Това промени живота ми. Питах се защо съм оцелял, а моите близки приятели – не. Просто имах късмет, че съм седнал на правилното място. Метеорологичните условия бяха ужасни, три пъти не успяхме да потеглим, беше истински кошмар. Когато стигнахме болницата, не осъзнавах какво става. Лекарите ми биха инжекция и тотално се сринах, събудих се на следващата сутрин. Имаше някакво момче от Германия. Четяха му списък с играчи, той казваше „да“, ако са живи, и „не“, ако са мъртви. Бях влюбен в Манчестър Юнайтед, чудех се как ще се възстановим, какво ще се случи. Знаех само, че трябва да опитаме“, спомня си сър Боби.

По времето, когато архивните клипове преминават от черно-бели в цветни, Чарлтън става решаваща фигура във възстановяването на клуба. Превръщайки отчаянието в триумф, той поведе реконструирания отбор към две титли от първенството и Европейската купа. Боби беше талисманът – връзка между двете известни епохи на червените дяволи – екипа на „Бебетата на Бъзби“ и този на Бест-Лоу-Чарлтън.

„Той определи принципите и ценностите на Юнайтед. Вкопчен е в тъканта на клуба. Той е нашият герой, нашата светлина”, изтъква Гари Невил.

Второто ключово събитие, разбира се, беше световното първенство през 1966 г. Тогава Чарлтън беше сърцето и душата на отбора, който спечели трофея на домашна почва. Повече от половин век по-късно отново е удоволствие да го чуеш как разказва за трите си гола и целия турнир: „Беше истински рай, магическо“.

Сър Боби Чарлтън остава основна фигура на „Олд Трафорд“ като клубен директор, посланик и близък доверен човек на поредица мениджъри. Той все още работи, наближавайки 80-годишния си юбилей, и се е отдал на благотворителни мисии и каузи. Известни личности като сър Алекс Фъргюсън, сър Джеф Хърст, Гордън Банкс и Денис Лоу чакат да отдадат дължимото на мъжа, когото просто наричат сър Боби. Той е известен по цял свят, хората, които не говорят английски, просто викат и крещят: „Боби Чарлтън! Боби Чарлтън!“.

Такъв е неговият възвишен статут, а миналата седмица Футболната асоциация на Англия кръсти тренировъчния терен на националния отбор на него. Чарлтън проведе вдъхновяващ разговор със сегашния състав на Трите лъва, а те му дадоха фланелка с номер 80 на гърба.

Въпреки славата и спечелените отличия, Боби си остава просто един семеен човек от минното село Ашингтън. Той се срещна с триумфа и трагедията, но се отнесе и към двете по еднакъв начин.

Харизматичният френски любимец на „Олд Трафорд“ Ерик Кантона получи първата и последната дума в документалния филм: „Той е легенда за всички нас. Навсякъде по света го уважават. Никой няма да го забрави, защото това е съдбата на великите мъже“. Честит рожден ден, сър Боби!
Майкъл ХОГАН (Дейли Телеграф), превод „Тема Спорт“

ВИЗИТКА:
Име: Робърт Чарлтьн
Роден на: 11 октомври 1937 г. в Ашингтън, Англия
Висок: 173 см
Позиция: атакуващ халф
Юноша на: Манчестър Юнайтед

КЛУБНА КАРИЕРА:
1956-73 Манчестър Ю (606 мача, 199 гол)
1974-75 Престън (38 мача, 8 гола)
1976 Уотърфорд (3 мача, 1 гол)
1978 Нюкасъл КБ (1 мач)
1980 Пърт Адзури (3 мача, 2 гола)
1980 Блектаун Сити (1 мач, 1 гол)
Общо: 649 мача, 209 гола
Статистиката е само във вътрешните първенства.

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР
1958-70 Англия (106 мача, 49 гола)

МЕНИДЖЬРСКА КАРИЕРА:
1973-75 Престън
1983 Уигън (временен мениджър)

УСПЕХИ:
Световен шампион с Англия 1966
Шампион на Англия – 3 пъти (1956/57,1964/65,1966/67)
ФА Кьп – 1962/63
Чарити шилд – 4 пъти (1956, 1957, 1965,1967)
КЕШ- 1967/68
„Златната топка“ – 1966
„Златна топка“ на Мондиал – 1966
Играч на годината в Англия -1965/66

БЛИЦ