Планът на шестте големи в Премиър лийг не мина на първо четене

0

Клубовете от Премиър лийг не прегърнаха идеята да се сложи край на равното разпределение на парите от телевизионните права за излъчване на английското първенство в чужбина. Шестте най-богати клуба – Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Ливърпул и Тотнъм, искаха 35% от приходите от тези права да бъдат разпределяни спрямо крайното класиране в Премиър лийг.

Вчера се проведе среща на босовете на всички клубове от Висшата лига, но до гласуване изобщо не се стигна, защото стана ясно, че към момента това предложение няма как да получи подкрепата на 14 от клубовете, което е нужно, за да бъде приета идеята.

Президентите обаче се съгласиха да си дадат отсрочка от няколко седмици, в които дискусиите да продължат. През ноември ще има нова среща, на която вероятно ще бъде взето решение.

Приходите от правата за излъчване на Премиър лийг в чужбина носят в момента по 39 милиона паунда годишно на всеки клуб от елита. В последните 25 години тези постъпления винаги бяха разделяни поравно. Очаква се обаче договорите за следващия период – 2019-2022, да бъдат доста по-мащабни и заради това големите клубове искат по-големи дялове.