Как Черноморец фалира за втори път

0
-
-

Преди известно време в ретро рубриката на KotaSPort.com ви разказахме за първия фалит на Черноморец в неговата история след 1990 година. Днес ще се върнем на събитията около втория фалит.

През 1999 година ОФК Черноморец се завръща отново в А група. Това става със старши треньор Стоян Попов и директори Руси Гочев и Тодор Райков. Президент тогава е Димитър Терзиев. През лятото на същата година за наставник е привлечен Иван Кючуков, като своевременно е направена и солидна селекция. Тимът започва участието си на приливи и отливи, но като цяло се държи около 10-то място, далеч от зоната за изпадане. През пролетта на 2000 година обаче в клуба се случват интересни неща. Тогава той трябва да бъде пререгистриран като АД, както се изисква по закон. След серия от юридически операции собственик става бургаският бизнесмен Ивайло Дражев. Той участва с две свои фирми – Интрейд спорт и Ай Ти Ес. Капиталът е 1 милион лева, като реално внесени от него са 250 хиляди лева, но това е напълно според законодателството. Преди това има идеи в дружеството да влязат четири общински фирми, но те са отхвърлени от мнозинството в местния парламент, което се контролира от Христо Порточанов и младия лидер на СДС Васил Илиев. Именно те се опитват да оспорват влизането на Дражев като собственик, но това не им се получава.

Ивайло Дражев тръгва със замах и още през лятото на 2000 година прави гръмка селекция. В отбора се взети имена като Златко Янков, Георги Йорданов – Ламятя, Тодор Зайцев и др. За треньор е назначен Марин Бакалов. Черноморец се държи прилично в първенството, като успява да поддържа ниво около 10-12 място. Клубът разполага и с доста солидна школа. Дражев подменя изцяло седалките на стадиона, инвестира и в нови игрища. В общи линии хвърля около 5 милиона лева в базата. Той е концесионер на целия стадион от април 2000 година. Паралелно с това обаче влиза в конфликт с представители на другите спортове, които ползват комплекса. Стига се до грозни словесни престрелки с Антон Коджабашев, Иван Гинов, Ангел Сотиров и други хора от силовите спортове.

През 2002 година представителният отбор е в отлична форма. Побеждава Нафтекс, държи се добре в другите мачове и се върти около 6-то – 8-мо място. На дневен ред обаче идват финансовите проблеми. Дражев видимо е изчерпал ресурса си, изоставен е от местния бизнес, както и от кмета Йоан Костадинов. Трябва сам да покрива всички разходи на клуба, а те не са малки. Бюджетът е около 1,5 милиона лева на година. Така се стига до бунта на играчите от есента на 2002 година. Тогава 14 футболисти са пратени да тренират самостоятелно и са отлъчени от отбора. Това силно разколебава играта и „акулите“ постепенно се свличат надолу. Голяма част от играчите се разбягват, други са продадени. За една година в Черноморец остават малко опитни футболисти, а се налагат основно юноши. Сменят се няколко треньори. През лятото на 2003 година положението е вече тревожно. Бюджетът е силно редуциран, а потенциалът на тима става все по-малък. Ивайло Дражев търси помощ, но не получава такава. Той трябва да плаща издръжката на стадиона, заплати, осигуровки, лагери, екипировка. Желание да му помага няма никой. Самият той е в много тежки отношения с кмета Костадинов и с голяма част от местните политици, както и с представителите на бургаския бизнес. Всички гледат отстрани как отборът потъва, но ръка не подава никой. Дражев е оставен сам да се дави.

През 2004 година Черноморец вече изпада в Б група. Парите намаляват все повече. Средствата за издръжка са редуцирани до 500-600 хиляди лева. Пропадането обаче е неудържимо и през 20005 година тимът е вече в третия ешелон. През есента на същата година е отнета концесията на стадиона на Дражев и той е изгонен от съоръжението. През лятото пък е създаден ОФК Черноморец 919 по идея на Христо Порточанов и кмета Йоан Костадинов. Това е може би последният пирон в ковчега на стария Черноморец. Отборът едвам изкарва участието си в Югоизточната В група и след това спира да съществува.

Това е вторият фалит на Черноморец. Интересното обаче предстои. Защото в играта се намесва и Митко Събев. Това обаче е тема за друг материал, който касае именно третия фалит…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК