Първият фалит на Черноморец

1
-
-

Историята на Черноморец е пълна с преломи и изненади. Най-старият бургаски клуб е преминал през много перипетии. Стигал е до челото в А група, но е изпадал и до третия ешелон. Най-тежкия период за отбора започва след 1990 година. До тогава клубът е бил на издръжка по старите социалистически схеми, с участието на общината, държавата и местните предприятия. Президент на Черноморец в този период е Тома Томов. По това време акулите разполагат с много силен отбор. Той е сплав от опитни, по-възрастни играчи и нови напористи юноши. В отбора все още е стрелецът Владо Стоянов, който обаче малко по-късно е продаден в Ла Коруня Депортиво. За този трансфер се говори малко, но той един от най-силните за бургаски футболист въобще в историята.На вратата е легендарният Любомир Шейтанов. В състава са и други попелярни играчи от края на 80-те години. Отборът е сравнително стабилен, а предната година играе и финал за Купата на Съветската армия, който губи от изключително силния тогава състав на ЦСКА.

Постепенно в тима биват налагани играчи като Петър Жабов, Нено Ненов, малко по-късно и Радостин Кишишев. Силната бургаска школа дава своите плодове. Осигурен е и спонсор. Това е фирмата Ред лайн, която обаче не дава някакви сериозни пари. Президентът Тома Томов прави и невъзможното клубът да работи нормално. Благодарение на него в първите години на прехода няма сътресения, макар, че инфлацията вече покосява българската икономика, а голяма част от държавните предприятия се задъхват. Кризата е настъпила със страшна сила.

Томов се бори като лъв и поддържа статуквото. Той прави много сериозен проект за ремонт и реконструкция на спортен комплекс Черноморец. В него е заложено изграждането на хотел и търговски обекти, което ще даде възможност на клуба да се самофинансира. Томов предлага Черноморец да стане изцяло общински клуб и средствата по самия проект да бъдат осигурени именно от бургаската община. По политически причини обаче местния парламент отхвърля предложението. Което се оказва за кой ли път грешка. В годините след това бургаските съветници често ще показват своята футболна недалновидност.

В крайна сметка Томов се оттегля от клуба, след като не получава необходимата подкрепа. На негово място за няколко месеца е вече забравеният Мариус Мирчев. Той управлява не повече от половин година. Когато Томов напуска Черноморец е на шесто място във временното класиране на А група. Само за половин сезон отборът се срива да дъното и изпада в Б група. На мястото на Мирчев идва Стоян Абрашев. При него нещата тръгват стремително надолу. Продадени са всички кадърни играчи начело с Радостин Кишишев. Той отива в Нефтохимик за сумата от 80 хиляди марки. Жабов е пуснат в ЦСКА срещу 100 хиляди долара. Не е ясно обаче къде отиват приходите от тези трансфери. Продадени са и други играчи за по-малко пари. В крайна сметка отборът е тотално обезкървен и изпада до В група.

Това реално е първият фалит на Черноморец в неговата история. Годината е 1994 година. Знакова за българския футбол и тъжна за бургаския. След това следват серия от антикризисни мерки. За тази част от историята обаче ще говорим в друг материал на Кота спорт.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Не ви ли е срам?
Не ви ли е срам?
6 години по-рано

а за първите 4 фалита на мазута ще има ли? дайте инфо отвътре