Всички чуждестранни треньори на Левски са превземали Стара Загора

0

Делио Роси е четвъртият чуждестранен треньор, който ще изведе Левски в гостуване на Берое. В Стара Загора сините са били водени в миналото още от Рудолф Витлачил (Чехословакия), Люпко Петрович (Югославия) и Владимир Федотов (Русия). От тях всички имат поне по една победа, а само Петрович е регистрирал загуба. Това се случва в последния кръг на сезон 2015/16, когато сините бяха сломени от селекцията на Пламен Липенски с 2:1. Столичани не са си тръгвали с пълен комплект точки от стадиона под Аязмото от 16 септември 2012-а. Тогава те обърнаха водените от Ивко Ганчев беройци с 2:1. Головете бяха дело на Марсиньо и Базил де Карвальо. Левски бе воден от Илиан Илиев, а единственият играч от тогавашния състав, който е в отбора и до днес, е словакът Роман Прохазка.

Първият чуждестранен треньор

който е бил начело на Левски в гостувания в Стара Загора, е големият Рудолф Витлачил. Австрийският евреин с чешки паспорт идва със самочувствието на знаменитост, след като е извел Чехословакия до финал на световното първенство през 1962 година в Чили. В България той ръководи едновременно и националния отбор. После има и втори престой в Левски (1968/70), но и в трите случая шампионатните му визити под Аязмото завършват наравно – 1:1, 2:2 и 1:1. През март 1965-а сините са на крачка да загубят от Иван Вутов, Евгени Янчовски, Петър Жеков и компания, но с гол на Христо Илиев-Патрата в 87-ата минута спасяват точката. Тогава в състава са Бисер Михайлов, Сашо Костов, Иван Вуцов и самият Георги Аспарухов. На градския стадион в Стара Загора пък се стичат обичайните за онова време 37 хиляди зрители. Същата пролет Левски прави обрат в първенството и става шампион след повече от 10-годишна пауза.

Сезон по-късно мачът е много драматичен. Берое повежда чрез Георги Белчев (7), сините обръщат чрез Симеон Николов (24) и Христо Илиев (78), за да настъпи часът на Петър Жеков, който заковава крайното 2:2 в 81-ата минута. Витлачил не успява да превземе Стара Загора във вътрешното първенство, но успява да го стори в полуфинал за Купата на Съветската армия. Първият мач в София е завършил 0:0, а на реванша сините печелят с 2:1 чрез Симеон Николов (1) и Иван Здравков (80). За беройци бележи Петър Жеков (65). После обаче сините не успяват да вземат трофея. Губят финала от ЦСКА в „Овча купел“ с 2:3.

Най-напечен

определено е сблъсъкът през 1969/70. Тогава Левски отново е воден от Рудолф Витлачил. Сините изравняват в последната минута за 1:1 чрез Жечев, но вратарят Тодор Кръстев си спомня: „Митков и Ивков ме повалиха на терена“. Сашо Костов прави неприличен жест към публиката, а към терена летят бутилки, футболистите на Берое пък се нахвърлят на съдията Борис Трендафилов, който зачита гола на Левски. Ситуацията излиза от контрол. Старозагорци са подивели и тръгват на варварска саморазправа. В резултат на безредиците Берое е изхвърлен от А група, а през лятото на 1970 г. Левски отново триумфира с титлата.

През 1999 г. Левски е воден от втори чуждестранен специалист в Стара Загора след Витлачил. Тогава Люпко Петрович извежда сините до успех с 1:0 през есента. Точен е Бисер Иванов-Легендата в 26-ата минута. Година по-късно начело на сините отново е чужденец – Владимир Федотов. Столичани записват суха мрежа и още в първия кръг бият с 2:0 чрез Илиан Стоянов (30) и Георги Георгиев (81). В състава на Берое е сегашният треньор на ЦСКА Стамен Белчев.

Люпко обаче не успява да спечели второто си гостуване в Стара Загора. То е чак през 2016-а, когато легендарният специалист тъкмо е поел сините и неговите възпитаници губят с 1:2.

Делио Роси сега ще се опита да повтори стореното от всички досегашни чужденци, които са водили Левски в Стара Загора – да запише победа над зелените като гост.

Източник: „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК