Банков дълг извади морски имоти на Любо Пенев за 700 хил.лева

0

Банков дълг извади на публична продан имоти за 700 хил.лева на екснационалния селекционер Любо Пене, показа проверка на Флагман.бг.

Съдебният-изпълнител Георги Михалев продава три парцела – общо 15 дка, в землището на Синеморец, на стойност 698 640 лева.

Причината е просрочен кредит към „СИбанк”. Това е първа публична продан на земята, а търгът ще се проведе на 23 юни в Царево.

Според наши източници преди време Любослав Пенев е имал намерението да изгражда вилно селище. Закупил е имотите през 2006 година, вкарал ги е в регулация, платил е за проект на затворения комплекс, но така и не е намерил инвеститор, който да му помогне с мащабното вложение. Причината е, че завършването на процедурите съвпада със световната криза, което рязко стопира интересите на испански консорциум, запознал се с проекта.

Дълги години Любо Пенев се опитваше да възроди начинанието си, но така и не осигури финансиране.

Дълговете му към „СИБанк” достигнаха 2,5 млн.лв., а кредитната експозиция е обслужвана в бургаския клон. Припомняме, че по искане на банката през 2009 година Любослав Пенев получи забрана да напуска страната, а в онзи момент той бе треньор на ЦСКА и отборът играеше в евротурнирите. Легендарният №9 тогава оправи проблемите си, но сега очевидно е спрял да обслужва дълга си, заради което се преминава към публична продан на имотите му.

Любослав Пенев е без работа от година, когато напусна „Литекс”. Той очакваше предложение да поеме ЦСКА, но Гриша Ганчев и Христо Стоичков заложиха първо на Едуард Йорданеску, а след това на Стамен Белчев. Пенев явно имаше финансови проблеми и бе готов да поеме средняк в Македония, но и там парашутът му не се отвори. Пропаднаха и няколко варианта отбори от долните дивизии на първенствата в Западна Европа. Преди половин година името му бе спрягано и за Нефтохимик, но шейховете успяха да склонят Христо Янев, който работи за далеч по-ниска заплата от тази, която щеше да поиска Любо Пенев.

Пенев, който бе един от най-добрите футболисти на своето поколение, е пословичен с неуспешните си бизнесначинания. През 2009 година вестник „Стандарт” направи пълна хронология на предприемаческия крах на бившия футболист. Той се захваща с бизнес в зората на демокрацията, а повечето му проекти са в съдружие с Васил Илиев, създателя на емблематичната ВИС 2, написа тогава „Стандарт”.

Запознати си спомнят, че по онова време те основават застрахователно дружество „Юпитер“, а в Плевен държат предприятие за преработка на цветни метали и желязо. Пенев притежава и 33% от емблематичната висаджийска дискотека „Нерон“ в подлеза на НДК. Има дял в месокомбината „Соларис“, но го продава.

Купува от закъсал за пари бизнесмен кафенето на ъгъла на бул. „Евлоги Георгиев“ и бул „Черни връх“. Кръщава го „Валенсиана“. Тогава нападателят още рита за испанския Валенсия. През 2002 г. гръмва бомба в близост до кафенето и го опожарява. Дълго време развалините си стоят, най-накрая е премахнато.

Още докато беше женен за фотомодела Даниела Серданова, вложи огромна сума в обзавеждането на заведението „Декомания“. На тавана е изрисуван Лувърът, мебелите са уникати, а отделно от това там се продават оригинали на „Версаче“. Серданова се впуска в инициативи по възстановяване на стари църкви и и благотворителни инициативи, където също потъват доста пари.

Най-много Любо се е набутал в Испания, върви клюка във футболните среди. Той е участвал в купуването на украинска банка, която впоследствие фалира. Там Пенев е изгорял с около 11-12 млн. евро, твърди Стандарт.