Как Маджо превзе Славия и спечели титлата

0
-
-

След като 53 години се мъчеше в посредственост, лош късмет или ставаше жертва на чужди сметки, „Славия“ най-после отново спечели шампионската титла на България по футбол. Подробностите се забравят и някой ден в аналите ще пише, че спонсор на белите“ в най-успешния сезон в историята им са били SIC и „Интергруп“.

Близо 100 милиона лева похарчи групировката за „Славия“ през сезона 1995-1996 година. Точно такава бе цифрата, която миналото лято бе гласувана от управата като бюджет за първенството. Сметката бе, че парите трябва да стигнат за шампионската титла.

Стигнаха не само за нея, а и за националната купа. Но на „Овча купел“ сега всички са на мнение, че всъщност личностите са решили първенството. В „Славия“ се споменават три имена – Стоян Коцев, Наско Сираков и Здравко Здравков.

Коцев бе човекът, който бе на щат за старши треньор, но вършеше още куп други неща в клуба. Дълго време той съчетаваше още няколко длъжности – изпълнителен директор, селекционер. Босовете застанаха зад него дори когато влезе в конфликт с Валентин Михов през есента. Бившият президент на БФС бе взет за изпълнителен директор, тъй като си изгради имидж на ръководител с късмет. Когато си позволи да критикува Коцев, му духнаха под опашката и дадоха функциите му тъкмо на треньора.

Доста специалисти критикуваха Кано за дефанзивната тактика, която насади в „Славия“. Типично за неговия стил е да насища средата на терена с футболисти със защитни функции. Той винаги се е оправдавал, че така „Славия“ получава най-малко голове в България, а същевременно създава база за по-рационална игра в нападение. „Белите“ действително са шампиони и по спечелване на мачове само с един гол разлика.

Наско Сираков дойде на „Овча купел“ няколко кръга след началото на първенството. Напусна „Ботев“ (Пд), за да може да е по-близо до баща си Петко Сираков, който боледуваше тежко. Отначало не му потръгна. Мнозина мислеха, че на 33 години ще се адаптира трудно към новия тим. През пролетта Наско Сираков започна да вкарва голове във всеки един мач. Разписа се в решителното дерби с „Левски“, когато сините бяха по-добри, но допуснаха равенство 1:1.

Вече е на 34 години и сигурно ще се оттегли от футбола след европейското първенство. Затова хвърли всички сили за тази титла. За него Стоян Коцев казваше, че е единственият, който има твърдо запазено място в титулярния състав.

Всъщност това важеше за още един. Вратарят Здравко Здравков дойде в „Славия“ в последните часове преди първия кръг, за да излезе от забравата и да направи най-силния сезон в кариерата си.

Тежки преговори предшестваха трансфера на Здравков от „Левски“, където бе закотвен дълго време на пейката. Когато мина в „Славия“, заигра така, че на всички моментално стана ясно – той е най-добрият вратар в българското първенство. И когато Боби Михайлов се контузи, националният селекционер Димитър Пенев го повика за важната евроквалификация – с Германия в Берлин през ноември.

Сега Коцев оценява своя вратар на 1 милион долара.

Каквото и да се казва след време, този шампионски екип бе събран на „Овча купел“, когато там отидоха SIC и „Интергруп“. Това стана през февруари миналата година. Президент бе Валентин Моллов, а в клубната каса нямаше и една стотинка. Малцина знаят кой точно доведе на стадиона Венцислав Стефанов от Първа източна международна банка. Факт е, че след това парите потекоха като река, а малко повече от година по-късно „Славия“ стана шампион и носител на купата.Всъщност ясно е, че босът в сянка беше Младен Михалев – Маджо, който и до сега дърпа конците в най-стария български клуб….