Зума възмутен: На какво прилича това? Как е възможно да не…

0

Как е възможно да не гласуват? Идвам от спортното училище, тук-таме хора.  На какво прилича това?

Така футболната легенда Христо Бонев-Зума коментира слабата изборна активност в Пловдив. Той седна в емблематично гръцко кафене в центъра и си поръча фредо еспресо.

Бонев недоумява защо пловдивчани са загърбили евровота. В същото време пред скарите на малката главна улица е пълно с народ. Дълга опашка се вие за кюфтета, шишчета, кебапчета и печени ребра. Порцията с гарнитура излиза около 20 лева. Хората грабят, без да се стискат.  И пред другите сергии, участващи във фестивала „Вкусът на Пловдив“, се редят купувачи.

„Тази апатия е нетипична за пловдивчани“, коментира футболната легенда. И даде пример с южната ни съседка, където вотът е задължителен. „В древна Гърция на негласуващите им са казвали идиоти“, посочи Зума, който години наред беше треньор в Лариса.

Очаква се в късния следобед активността да се повиши. Тогава ще почнат да се прибират от плажове и излети. Мнозина пловдивчани са на Бяло море и ще използват до последния момент слънцето.

Лекоатлетката Ива Пранджева пък предпочете в изборния ден природата край Чурен. Тя качи снимки в профила си и написа „Красота, тишина, спокойствие“.

В училищата, където са секционните комисии, продължава да е рехаво. Малцина ползват машините за гласуване. „Докато чакам да ми обяснят как става, реших да грабна бюлетината и да я пусна“, каза пенсионерът Стоян Иванов.