Жейнов: Моралът изискваше и оставки на Изпълкома! Най-талантливите ни момчета тук са на маргинално ниво в добрите школи в Западна Европа

0
-
-

Николай Жейнов е сред водещите футболни агенти у нас в последната декада, след като само за шест месеца през 2012-а донесе близо 5 милиона евро на ЦСКА и Левски от изходящи трансфери, а преди няколко месеца бе този, който седеше до Филип Кръстев при преминаването му в Лос Анджелис. Жейнов бе номиниран за Изпълкома на Димитър Бербатов на конгреса през март 2022-ра, а през годините винаги е бил откровен и е стоял зад думите си. Ето какво каза бизнесменът за актуалните събития в родния футбол в интервю за „Тема Спорт“.

Г-н Жейнов, през уикенда гледахме картина от няколко стадиона, която бе подходяща за много други неща, но не и за футбол. Как би реагирал ваш чуждестранен партньор, ако го доведете да гледа футболисти при такива условия?
– Точно този уикенд имах гости от доста сериозно първенство, които бяха дошли да наблюдават един от футболистите, с които работя. Не е приятно да се гледа футбол при тези условия, но хората са виждали две и двеста и не е за първи път да наблюдават подобни срещи. Неприятното е, че в други държави са доста по-подготвени от гледна точка на съоръженията и много по-лесно могат да се справят с подобни атмосферни условия.

Държавата, клубовете, футболният съюз… Как трябва да градираме виновниците за това състояние на базите?
– Всички имат вина. Има много неща, които трябва да се променят. За да правят съответните подобрения по базите си, клубовете или общините трябва да виждат смисъл и някакъв рентабилен начин тези инвестиции да бъдат оправдани. Да се направи климатът във футбола по-благоприятен за инвеститорите е низ от взаимодействия на всички участници в процеса, включително държавата и разбира се, най-вече БФС.

Борислав Михайлов хвърли оставка, но може ли да вярваме, че промяната ще дойде бързо и лесно?
– Боби Михайлов бе подавал оставка и друг път и помним какво се случи след това. Надявам се, че този път няма да има такова нещо и в най-кратки срокове ще има свикан конгрес. Това ще бъде първата от многото стъпки към промяната.

Борислав Михайлов спомена за подготвян от него заместник, Христо Крушарски желание да се кандидатира, споменава се Красен Кралев… Кой смятате, че ще бъде основният конкурент на Димитър Бербатов за поста?
– Предполагам, че ще има кандидат, който ще бъде подкрепен индиректно от сегашното ръководство на БФС. Не знам кой ще бъде, но няма нищо лошо в плурализма, дори е задължителен за демократичността и това, че ще има други кандидати е добре. Важното е всички те да действат по правилата и да няма задкулисие. Нека всеки, който смята, че има идеи, възможности и стратегия, да помогне на футбола ни, да заповяда. Димитър Бербатов няма за самоцел просто да застане начело на БФС, а носи гореспоменатите неща, за да бъде в полза на българския футбол.

Като човек, който си изкарва прехраната с продукта футбол, каква оценка ще поставите на цялото 18-годишно управление на Михайлов?
– Фактите говорят сами по себе си. Скоро ще станат 20 години, откакто не сме се класирали на голямо първенство. Базите, методологията, работата на школите… Който и аспект на футбола да вземем, ще видим, че изоставаме от държави, които допреди известно време превъзхождахме или с които поне бяхме на едно ниво. Не за всичко е отговорен БФС като орган, но той е единицата, която трябва да дава тласък на развитието на футбола ни, а това не се случва.

Проблем ли е, че единствено Михайлов си подаде оставката и никой друг от Изпълкома?
– Чисто технократски не съм достатъчно компетентен във възможностите за някакви процедурни хватки от този факт, но би било редно от морална гледна точка, освен Михайлов, и останалите членове на Изпълкома да подадат оставки. В крайна сметка това е органът, който взима решенията във футбола и трябва да бъде поставен на едно ниво с президента.

Събуди ли лек оптимизъм у вас представянето на националния отбор под ръководството на Илиан Илиев?
– Да. Моите впечатления от Илиан Илиев през годините и сега са само положителни не само като отличен специалист, но и като честен човек. Смятам, че това бе едно от малкото правилни решения на БФС в последно време. Мисля също така, че още с първите си два мача се показа положителното влияние и се противопоставихме на два доста сериозни отбора – Унгария и Сърбия.

Юношите загубиха от Андора. Как можем да приемаме този резултат – крах, инцидент, трагедия или присъда?
– Доста неприятен момент. В конкретния случай не мисля, че трябва да изпадаме в крайности. Голям резил е, но едва ли някой смята, че юношите ни са по-слаби от тези на Андора. Просто в дадения мач вероятно имаше подценяване, лошо стечение на обстоятелствата и малшанс. Ако играят десет пъти двата отбора, сигурно в девет ще победим без проблем, в този набор има добри момчета и не бива да ги отписваме с лека ръка заради това, което стана с Андора.

Защо български таланти, които стигат до водещи клубове, след това се връщат? Примери има – Мартин Георгиев в Барселона, Калоян Костов в Бенфика…
– Това е едно от доказателствата, че нещо не е в ред във футбола ни. Най-талантливите ни момчета тук са на маргинално ниво в добрите школи в Западна Европа. Понякога тези, които имат необходимите качества, не успяват да се справят с трудностите на адаптацията. Има и други фактори, но ще стане доста пространно, за да ги обсъждаме.

Изискваме много, имаме претенции към младите ни играчи, но в същото време скоропостижно уреждаме чужденци с български паспорти. Ще дам пример с Текпетей, който получи такъв, но така и не може да носи националната фланелката. С какво той помага на българския футбол?
– За мен не е правилно в повечето случаи. Да, вярно е, че за клубовете едно натурализиране на играчите има доста позитиви, тъй като намалява бройката за чужденци, също така един европейски паспорт вдига цената на даден футболист, но все пак водещият интерес при даването на паспорти би трябвало да бъде перспективата за участие в националния отбор. Да не говорим, че тези, които стигат до него, са единици, и то повечето са с доста спорен успех и принос за представителния ни тим. В случая с Текпетей специално явно става дума за некомпетентност в хората, които са дали зелена светлина за получаване на български паспорт. Безспорно добър футболист, но след като няма право в перспектива да играе за България, не виждам какви са причините да получи толкова рано при престоя си български паспорт.

Има ли в момента български футболист, освен Десподов, Филип Кръстев и Илия Груев, който струва… не, който може да се продаде за над 500 хиляди евро, защото в същото време Хайдук продава 16-годишния Лука Вушкович на Тотнъм за 14 милиона…
– Иска ми се да вярвам, че все още има. Някои родни отбори искат и доста по-сериозни суми от 500 хиляди евро за техни футболисти, включително българи. Понякога и нереалистичните очаквания и преценки на клубовете спират доста голяма част от трансферите в чужбина. В крайна сметка често се изпуска правилният момент и после даден футболист се продава за доста по-ниска сума от възможната, която е била преди това.

Вярвате ли, че Черно море може да издържи на темпото на ЦСКА и Лудогорец и кой смятате, че ще финишира първи?
– Ще бъде много трудно, но ще ми бъде приятно, ако Черно море е сред конкурентите за титлата възможно най до късно. И преди съм казвал, че за мен не е чак толкова важно кой ще финишира първи, кой ще вземе купата и прочие. Като човек, който работи във футбола от дълги години, много по-важно е да има система, в която се работи по правилен и честен начин.

Има ли вариант да видим Филип Кръстев отново по българските терени?
– На този етап мисля, че не. Някъде напред във времето е възможно Филип отново да играе в България, но сега целите му са други.

loading...