Закъсня ли пак „червената“ селекция?

0

ЦСКА-София е най-активен на трансферния фронт сред водещите ни отбори, като се раздели с няколко футболисти – Морено, Шагоян, Дончев, Чарлс, готвят се и още напускащи, и привлече три нови попълнения. Всяко от тях по свой начин предизвика позитивни реакции. Първият пристигнал бе Улаус Скаршем, който в последните два сезона бе основен играч за Розенборг в норвежкото първенство, което е определяно за по-силно от българското. Този атестат, а и представянето на сънародниците му Линдсет и Хайнц, накара обществеността да има високи очаквания към вътрешния полузащитник. Последва кратко трансферно затишие, но то се оказа пред буря – червените сензационно си върнаха Фернандо Каранга! Нападател, който няма нужда от представяне за феновете. Това е последният чужденец в ЦСКА-София, успял да стане любимец на публиката. Няколко дни по-късно бе обявено и привличането на младежкия национал Мартин Стойчев. Бранител с предричано бляскаво бъдеще и желан повече от година от Левски.

Дотук добре. Но всъщност настоящата селекционна картинка в ЦСКА-София не напомня ли на тази от лятото? Тогава също бяха привлечени на визитка качествени футболисти – Кордоба, Фаетон, Асприля, Естрада. По една или друга причина обаче те не успяха да вземат пълноценно участие в подготовката, водена от Саша Илич, и не бяха в оптимално състояние за старта на сезона. Така селекцията се оказа доста закъсняла, което беше фатално за сръбския треньор, уволнен още след третия мач за кампанията.

Поглеждайки към настоящия момент, отчитаме, че единственият от новите, който проведе пълноценна подготовка, бе Улаус Скаршем. Той бе представен още преди заминаването за Турция, взе участие в контролите в югоизточната ни съседка и ако остане здрав, ще е готов да се включи като титуляр още в първия официален мач срещу Ботев Враца. Не така обаче стоят нещата с другите две зимни попълнения. А там ситуацията е по-притеснителна, защото на техните позиции може да се стигне до раздели – с Дюкенс Назон и Иван Турицов.

Макар че не е участвал в много тренировки на Арда, Мартин Стойчев се намира в доста по-добра кондиция от Фернандо Каранга и физически ще бъде готов за подновяването на първенството. Друг е въпросът дали 20-годишният десен бек ще може толкова бързо да се сработи с новите си съотборници и веднага да захапе като титуляр, ако се стигне до продажба на Турицов. Именно по този начин се разви пътят на гласения за трансфер в Сион национал, но подобна отговорност може и да се окаже доста негативна за развитието на млад футболист.

И ако раздялата с Турицов е в сферата на неяснотите, Назон е с крак и половина аут от ЦСКА-София. А без голмайстора си армейците остават в атака с все още търсещия себе си Фаетон, Естрада, около чиято мотивация има въпросителни, и жокера от пейката Асприля. Като и, разбира се, Каранга, от когото ще се очаква максимално бързо да влезе в игра, макар че 3 месеца не е тренирал. Далеч не е ясно кога бразилецът ще е в оптимално състояние и не е изключено в атака да бъде привлечен още един човек. Но този трансфер вече изцяло попада в графата „в движение“.

В същото време дупката на левия бек продължава да зее и очевидно отново ще бъде запълвана с универсалния, но доста лимитиран Тибо Вион. Сейни Санянг е много далеч от изискванията за червената фланелка и това пролича по време на лагера в Турция. Мерки обаче явно ще бъдат взети едва през лятото.

Така две седмици преди подновяването на първенството съставът на ЦСКА-София не изглежда окомплектован. И още двубоят с Ботев Враца на 18 февруари ще покаже дали в Борисовата градина са си направили правилно сметката, или и зимната селекция също ще се окаже закъсняла./ „Тема спорт“