Венци Христов: Единствената конкуренция можем да си бъдем самите ние! Нито един чужденец няма да подаде ръка на млад български футболист, за да му помогне в развитието

0
sozopol nesebar (41)

Опитният голмайстор Венцислав Христов говори след равенството 2:2 със Загорец (Нова Загора) и преди предстоящия двубой за Купата на България срещу Ямбол. Ето какво каза нападателят пред официалния сайт на Несебър:

-Венци, на какво се дължи грешната стъпка срещу Загорец в последния кръг?
-Двубоят беше равностоен, макар ние да имахме леко предимство и във владението на топката, и в головите ситуации. Загорец обаче стоя добре на терена, приятно съм изненадан от техния отбор – колко добре комплектован е и как играе. Разбира се, че можехме и да победим, но допуснахме грешка в последните секунди на двубоя и така гостите изравниха.

-От позицията си на най-опитния футболист в състава, къде виждаш Несебър в крайното класиране?
-Моята лична амбиция е да завършим на първо място. Искам да помогна на момчетата да се развиват, защото има много млади и добри футболисти. Имат огромен потенциал, искам да им помогна, ако могат и искат, да играят на по-високо ниво.

-Играл си на всякакво ниво, а сега си в Трета лига. Каква е разликата между футбола в Трета и Втора лига, например?
-За първи път ми се случва да играя в Трета лига. Живея в Несебър и предпочетох да съм при семейството си. В Несебър има прекрасна организация и клубът е доста по-добре структуриран и управляван от много клубове от Втора лига. Една от малкото разлики е, че във Втора лига отборите имат малко по-дълга резервна скамейка, но не намирам разлика в качеството на футболистите и на играта.

-Когато говорим за младите футболисти, има ли в Несебър момчета, които виждаш, че наистина могат да се развият на по-високо ниво?
-Има, но искам да уточня важно нещо – само от тяхната лична амбиция зависи докъде ще стигнат. Дали имат достатъчно желание, хъс, увереност и амбиция да се развиват си зависи от тях. Може да им покажеш нещо на тренировка, но всичко е въпрос на цялостен процес – какво правиш след тренировка, вкъщи, на другия ден, как се храниш, как се възстановяваш и т.н.

-Предстои ви областен финал за Купата срещу Ямбол. Ще имате ли проблеми?
-Играл съм контроли срещу тях, балансиран отбор са, имат млади и надъхани футболисти, борят се и искат да се доказват. Ако подцениш дадена ситуация в такъв мач, може да получиш дори и случаен гол и след това нещата стават трудни. Така че никакво подценяване, за да спечелим.

-Мнението ти за конкуренцията този сезон в Югоизточната Трета лига?
-Доста тимове имат амбиция да играят във Втора лига, но аз смятам, че нашият отбор е най-добър и подготвен. Единствената конкуренция можем да си бъдем самите ние, ако правим повече грешни стъпки от тях…

-Колко още искаш да играеш?
-На мен ми се играе още доста – само да съм здрав. Дори и в Първа лига, но не ми е на всяка цена – искам просто да си заслужава.

-Когато беше в Берое и спечелихте Купата и Суперкупата, а след това и в Левски, все още в съставите имаше повече български футболисти. Сега обаче не е така?!
-Дълга и болна тема, но вижте – това е решение на ръководствата на клубовете, на ръководителите и т.н. И тези днешни решения ще дадат последици за в бъдеще – не тази година и не догодина, а след време. Когато не се налагат български играчи, няма как да се чакат резултати. Аз не съм против чужденците, но когато се привлича чужденец, нека да е качествен. Във всеки отбор обаче трябва да има българи, които да подадат ръка на по-младите, защото повярвайте ми, от опит знам, нито един чужденец няма да подаде ръка на млад български футболист, за да му помогне в развитието…