Цанко Цветанов: Левски прогресира, но не виждам как ще се пребори за титлата

0

Утре Левски посреща Етър на „Герена“. Какъв по-добър събеседник преди този двубой от Цанко Цветанов? Като футболист той има една титла с болярите (1991 г.) и три със сините (1994, 1995 и 2002 г.), като със столичани вдига два пъти и Купата на България – 1994 и 2002 г. Той бе помощник-треньор на Станимир Стоилов и част от Синята приказка – достигането до четвъртфинал в УЕФА и влизането в групите на Шампионската лига през 2006 г., като печели още 2 титли, 2 купи и 2 Суперкупи. Пред „Тема Спорт“ Цветанов коментира Левски и Етър, говори за националния тим и какво трябва да направи следващият президент на БФС.

ЗА ЛЕВСКИ
Надявам се Левски и Етър да направят мач, който да е интересен за зрителите. Дано да спечели футболът. На този етап не виждам как Левски ще се пребори за титлата, но може и да греша. Защото преди началото на сезона смятах, че ЦСКА ще се представят добре, а за момента те вървят лошо, така че всичко е възможно. Живеем в България, а единственият тим, който ни представя в Европа, е Лудогорец. Затова и бързо се заблуждаваме какво ни е нивото… Левски е по-стабилен от миналата година, но все още има доста къде да напредва. Сините имат изпълнители, но нещата не стават от днес за утре. Отборът има някаква визия, но трябва много работа. Петър Хубчев? Не е моя работа да му поставям оценки, най-малкото защото сме колеги, но вече казах, че отборът е прогресирал. Вижда се, че има стабилност в играта.

ЗА ЕТЪР
Етър за мен се държи на ниво. Мога обаче да кажа, че му бягат точките. Получиха се един-два лоши резултата, но представянето на тима е според моите очаквания. Както беше и миналият сезон. Мястото му е да не играе бараж за изпадане. През миналия сезон Етър надскочи себе си с участието си в двубой, който праща в Лига Европа (б.р. – загубен от Левски с 0:1 на „Герена“). Този шампионат, ако тимът запази сегашното си класиране, мисля че може да се нарече успешен за Етър. Не си спомням в клуба да е имало финансови проблеми. Говореше се за някакви неща, но в момента във Велико Търново се справят добре.

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР
Имаме нов селекционер, но футболистите ще са същите. Дано да се появи някой млад играч, защото е ясно, че ветераните не стават. Факт е, че с Петър Хубчев националният отбор се представяше на много високо ниво. Да победиш Холандия и Швеция не е никак малко. Благодарение на него и неговия тим ние имаме шанс да се класираме на европейско първенство. Това не бива да се забравя… Иначе сега нещата не вървят позитивно. Не знам дали хората въобще знаят за какво става въпрос. Главни длъжници на националния отбор са клубовете. Те правят средни футболисти. Нито един клуб не изкарва добри играчи – това е истината. Какво да направят треньорите в националния отбор, след като имат само три занимания преди даден мач? Нивото може да се подобри само чрез клубния футбол и създаването на добри играчи за националния отбор. Моята теза винаги е била, че децата на нашите гастарбайтери, които са в Германия, Испания, Англия, Португалия, Италия – когато израснат там и в реална конкуренция успеят да се преборят и заиграят в тези страни, чак тогава може да се надяваме на силен национален отбор. Така, както сега се говори за Косово, Албания… Голяма част от техните футболисти въобще не са живели в тези страни. Това е истината, няма какво да се лъжем. Пример – момчето на Илия Груев (б.а. – Илия Груев-младши), който е в първия тим на Вердер. И други такива ще се появят. Просто трябва да следим такива деца – това е работа на футболния съюз и селекционерите. В последните години доста нашенци отидоха в чужбина и ще се появят деца. Защото в България малко работим с тях. Повече говорим, отколкото правим нещо.

ЗА БФС
Не мога да съм особено критичен, но и не казвам, че нещата са били отлични. Сега трябва да се помисли добре. Дано човекът, който ще се кандидатира за президентския пост – без значение дали е футболен човек, дали е от спортните или бизнес средите, да е наясно с това, което трябва да се направи. Необходима е визия и стратегия за развитие на футбола. Само че ние искаме така да я направим, че да не плащаме. Ако се обяви конкурс или се каже, че човекът X, който се справи с тази задача за изготвянето на програма, ще получи парите У, но ние не искаме това и съответно нямаме такава стратегия. Искаме я само на думи. Пак опираме до това всички хора, които се занимават с футбол в България, да са заедно. Защото клубът ЦСКА например си има своя визия. Клубът Левски има друга, а Лудогорец – трета. Докато всеки дърпа на различни страни, няма как да се получи. Без основи няма връх на пирамидата.

loading...