Ти да видиш! Гласили бразилец от ЦСКА-София за националния отбор на България

0

Един от основните футболисти на ЦСКА-София – бразилецът Жеферсон – е бил обсъждан за националния отбор на България преди известно време. Той има наш паспорт, а освен това от януари 2023 г. вече има 5-годишна уседналост в страната ни, което значи, че отговаря на всички изисквания да играе за „лъвовете“. Той е бил викан в националния отбор на Бразилия, като дори е в състава за Копа Америка 2015. Футболистът на ЦСКА-София обаче няма официален мач, което му дава право да играе за друг национален тим, след като не е бил викан повече от 5 години от „селссао“.

Всичко това обаче е блокирано като вариант, след като техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо даде скандалното си интервю през януари. Тогава той си навлече гнева дори на западни медии, след като заяви: „В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе“.

Това изказване ядоса дори легендата на българския футбол Стилиян Петров, който скочи на бившия си съотборник в националния отбор. „Наистина съм шокиран и натъжен от думите на техническия директор на нашата футболна федерация, които осъждам по най-категоричен начин. Това, че някой може да вярва в подобни неща, е напълно погрешно, но висш ръководител на организация с такава отговорност и влияние да смята, че подобно дискриминативно изказване е приемливо, е просто върхът на абсурда. То отразява гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес. Футболът трябва да е за всички. Всеки трябва да се чувства добре дошъл. Възможностите трябва да се предоставят въз основа на таланта и заслугите, а не на родословието“, отсече Стенли.

Иначе Жеферсон е в ЦСКА-София от януари 2018 г. Той е чужденецът с най-много мачове в историята на „червените“ – 157, в които има 3 гола и 12 асистенции. Бразилецът дойде като ляв бек, но след около година бе преквалифициран в халф, какъвто е и до днес. През този век за България играха доста бразилци, сред които изключително класните Тиаго Силва, Луис Вагнер, Марселиньо, Вандерсон, както и Сисиньо./ „Мач Телеграф“