Световният и Европейският шампионат по СуперМото се провеждат край Плевен

supermoto
-
-

След дълга пауза от няколко години Световният шампионат по СуперМото S1GP се завърна на пистата на летищен комплекс „Долна Митрополия“ край Плевен – емблематична писта за СуперМото, тъй като това беше първата писта в света, включваща асфалтирана офроуд секция, наричана още „Sky section“. Първото състезание в България беше през 2007 г., като пистата беше домакин на няколко кръга от Световния шампионат през годините, както и на три издания на SuperMoto of Nations. Това припомниха от Българската федерация по мотоциклетизъм.

Световният шампион Марк Райнер Шмид е в Плевен и ще зарадва публиката, която ще изпълни трибуните, както и в миналите издания. Стартовата решетката за 4-ия кръг е пълна с пилоти от 16 различни нации. След „Grand prix of Germany” настъпи промяна на върха в класирането на Световния шампионат. Марк Райнер Шмид от „L30 Racing TM Factory“ спечели и трите старта в домашното си състезание и излезе начело в класирането с аванс от 19 точки пред Тома Шарейер от „TC4R1 Racing“. Лукас Холбахер от „MTR KTM Racing“ е трети в класирането, след като показа, че е бърз, но не винаги постоянен в изявите си.

В Rookie Cup лидерът в класирането французинът Стив Бонал от „TC4R1 Racing“ има солидна преднина пред съперниците си. Бонал, който е фаворитът на Шарейер, постига отлични резултати и е четвърти в генералното класиране, пред няколко от „ветераните“ в дисциплината. Втори при новобранците е Андреас Бушбергер.

Младите състезатели в SM Junior също ще карат в България, като битката ще е между чеха Матей Кокеш и италианеца Андреа Бенвенути, които имат само две точки разлика.

България ще бъде представена от 9 състезатели – Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“, Веселин Иванов и Славомир Иванов (и двамата от МСК „Плевен“) в S1GP, в стартовете за Европейския шампионат в клас SM Junior при 65-кубиковите ще кара Божидар Иванов от „Киппен МХ рейсинг тийм“, а при 85-кубиковите – Полина Иванова от „Киппен МХ рейсинг тийм“ и Стефан Драганов от „АИТ рейсинг тийм“. Трима ще са нашите представители в S3 – Живко Иванов от „Елхово рейсинг клуб“, Атанас Леков от „Киппен МХ рейсинг тийм“ и Никола Досев от „НСА моторспорт“.