„Синя“ легенда: ЦСКА е ниво! На годините на Йомов, аз тичах два пъти повече

0
-
-

Бившият футболист на Левски Тодор Барзов има 206 мача и 28 гола във всички турнири със синята фланелка, като печели на два пъти дубъл през сезони 1976/77 и 1978/79. Пред „Тема Спорт“ бившият халф сподели мнението си за играта на своя внук – Георги Йомов, който в момента е сред лидерите на ЦСКА-София.

Стойчо Младенов не нападна ЦСКА 1948, остави без коментар ЦСКА-София: Може да не се хареса или да се изтълкува скандално!

Какво ви прави впечатление в играта на ЦСКА при Бруно Акрапович?
– Той се опитва да промени някои неща, малко е трудно, но ще стане. Щом се е заел, значи ще го направи. Другото е, че има добри изпълнители. Всички в ЦСКА са доволни от новата схема 3-5-2. Щом печелят мачовете, това е важното.

Вашият внук Георги Йомов играе на по-нетрадиционни постове напоследък. Как ви се струва представянето му като халф-бек, а и като втори нападател до Coy?
– Той няма проблем със смяната на позицията. Такъв футболист е, че където и да го сложат, ще играе. Има качества, има всичко – не че ми е внук… Но съм му казал: „Каквото ти каже треньорът, ще го изпълняваш. Дали си само нападател или защитник, ако трябва, ще правиш и шпагати“. Така е в съвременния футбол, няма определени постове, а има универсални играчи – и в отбрана, и в нападение. Сега му е малко трудно, защото трябва да тича повече, но той е млад и има сили. На неговите години аз тичах два пъти повече, но няма значение. Жив и здрав да е! Обяснил съм му: „Играеш, каквото ти каже треньорът, а оттам нататък имаш ли сили – играеш, ако не… Това е положението.“

Страхотно „червено“ постижение! Вратар изуми с 2 жълти картон при… 1 изигран мач

Къде ви допада да действа като позиция той?
– Допада ми да е в средата на терена. Да минават топки през него и да дава пасове. Направи и асистенции на Али Coy няколко. Казал съм му: „Няма да се сърдиш. Ако не ти я подадат, ще ходиш да си я вземеш и сам да се бориш за топката“. Доволен съм, че няма контузии и проблеми, което е най-важното.

Тоест не държите Георги да се откроява като голаджия…
– Не. От край време, като бях в Левски, не бях голмайстор. Аз подавах и който вкара, обираше овациите. Но държа той да я подава правилно, а когато му падне, да отбележи гол.

Невероятно! ЦСКА-София задмина Ливърпул и Реал (Мадрид)

Как бихте окачествили евроучастието на ЦСКА?
– Добро представяне е за мен. А срещу Рома им беше най-хубавият мач. Въпреки всичко се концентрираха в дъжда, на трудния терен, и показаха, че ЦСКА е ниво. Оттам-нататък не ми е задачата да правя разбор.

loading...