Шеф на БФС: Работим на всички нива, за да повишим стандартите на националните отбори

0
rumen valkov i borislav popov

„Българският футболен съюз (БФС) работи на всички нива, за да повиши стандартите на националните отбори. Турнирът на талантите в Трета лига е една малка стъпка и тя е насочена към връщането в професионалния футбол на момчета, излезли от школите и в момента извън полезрението на клубовете от елита“, заяви Румен Вълков, президент на Аматьорската футболна лига (АФЛ) и вицепрезидент на БФС по време на днешната пресконференция за възобновения преглед на талантите от Трета лига.

И той даде пример как от въпросния турнир са излезли много играчи, в това число и самият Христо Стоичков. А от по-младото поколение на такива прегледи са забелязани Мартин Камбуров, Борис Галчев и вратарят Мартин Луков.

„Благодаря на Георги Иванов за това, че подкрепи инициативата, която стартира от Зоналните съвети. В третото ниво има млади таланти, които след като излязат от юношеския футбол, не могат да попаднат в погледа на скаутите от професионалните отбори. Това беше един спящ проект в продължение на дълги години. Има доста добри играчи между 18 и 21 години, които според мене, заслужават внимание. Ако между 2 и 4 човека попаднат в професионалните отбори, би било супер. Трябва да се работи в тази посока, защото клишето е вярно: младите са нашето бъдеще, заяви Бончо Генчев, който е председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

„Трудно е да се правят отбори в Трета лига. Повечето са микс между играчи, които са на 25-27 години и са минали през професионалните нива. От друга страна идват играчи от школите, млади и сега влизащи. Винаги има съпротива от по-старите играчи, а има съпротива и от общините и ръководствата на клубовете. Аз като председател ги поощрявам да залагат на млади момчета от школите, но доста клубове казват: Защо да го правим? Ние сме аматьори и целта е да играят момчетата от нашия град. Този отбор е затова. Искахме да въведем още по-сериозна квота за млади момчета, но срещнахме сериозна съпротива. Но генерално смятам, че този турнир е опит в посоката да помогнем да се отлепим от дъното“, допълни Бончо Генчев.

Той обясни и как са подбрани треньорите в този проект. Съставите са събрани от футболисти до 21 години, като всеки има право и на още трима до 23. Задължително условие за всички е да не са подписвали никога професионален договор. След това подчерта, че са изпратени покани на всички клубове, а от втородивизионният Литекс с интерес разпитвали за цялата инициатива.

„Аз например избрах за треньор на моята зона Ивайло Георгиев от Ботев (Враца). Работил е в школата, в момента е треньор на втория отбор на клуба, а също така и помощник при мъжете. Неговият ден е 24 часа зает с футбол. Смятам, че няма по-добър вариант, обясни Генчев и допълни: Всички останали треньори са избрани именно заради силната им връзка с детско-юношеския футбол. Такива са и Мартин Христов, който е начело на Черноморец (Балчик), и Манол Георгиев от Сокол (Марково), и Ивайло Василев, който ще води Югозападната група, но иначе работи във Вихрен (Сандански).

Турнирът започва утре в 15.00 часа на базата на БФС в Бояна с първа среща между Североизточна и Северозападна България. От 17.00 часа ще играят тимовете на Югоизточната и Югозападната зона.