Руан с по-силен старт от Игор Тиаго

0
ruan seko
Снимка: ludogorets.com

Руан е футболистът под пара в Лудогорец. От началото на 2024 г. бразилецът има 3 гола, пък макар и да е със статут на втори централен нападател след Квадво Дуа. Той има вече 8 попадения през този сезон в Първа лига, 2 в Европа, както и още 2 за Купата на България. Тоест до момента общият му баланс е 12 гола, реализирани в общо 34 мача или в минути казано: 1832. Тоест той бележи попадение на всеки 150 минути. Само в Първа лига стартът му е по-добър от този на Игор Тиаго, продаден за 8 млн. евро на Брюж и привлечен след това от английския Брентфорд за 37 млн. евро. В първите си 19 срещи Руан има 8 гола, докато Игор Тиаго има 5 попадения след същия брой срещи. Но важно е да се отбележи, че сухата статистика не е най-показателна. Защото настоящият нападател на Брюж беше със статут на твърд титуляр, докато Руан все още не може да пребори Квадво Дуа и да започва в големите мачове.

Руан обаче има всички шансове през лятото да направи голям трансфер. Защото той е на 22 години, висок е 187 сантиметра и за своя ръст притежава отлична скорост. Не е мощен като Игор Тиаго, но пък за сметка на това е по-бърз.

Руан дойде под наем през лятото под наем от бразилския гранд Сантос. В крайна сметка обаче правата му бяха придобити изцяло, по-скоро той влезе в сделката за Густаво Нонато, което е отлична новина за Лудогорец. Като знаем как „орлите“ продават, то значи бъдещето пред бразилския нападател е бляскаво. В момента той е оценен на 2 млн. евро, но като нищо сумата може да нарасне още повече. Само ще отбележим, че през този сезон Руан вкара на ЦСКА-София, два на Черно море, на Левски, на Фенербахче, на Спартак Търнава… Наистина отлични показатели за толкова млад и кадърен футболист. Въпросът е дали той ще стане титуляр в най-скоро време, защото поне от началото на годината показва много по-добра игра от своя основен Квадво Дуа.

Руан има и друг плюс – може да играе по фланговете или зад централния нападател. Именно на тези позиции Георги Дерменджиев го пусна в мачовете със Сервет, а и преди това с Нордселанд. Тоест прибавяме още един плюс към неговите характеристики./ „Мач Телеграф“