Новият треньор на Пирин (Бл) умее да „мачка интелигентно“, мрази да „паркира автобуса“

0
sozopol fratriq (17)
-

Евротурнири в Украйна, бягство от войната през Констанца, нов старт във Варна и очаквания за орлов полет – така набързо може да се щрихират последните години от живота на новия треньор на Пирин – Олександър Бабич. Днес той ще отпразнува 45-ия си рожден ден, а два дни по-късно ще опита да запише и първата си победа в Първа лига, при това над Левски. Всъщност той вече е взимал скалпа на наставника на сините Николай Костов. Това се случва през 2017-а, когато Бабич е начело на Мариупол, а Костов води Стал. Тимът на украинеца печели с 4:2.

Олександър е роден на 15 февруари 1979 година в Алчевск, СССР (сега Украйна). Започва да тренира в школата на Днипро, където го правят защитник. Преди да пробие в първия отбор, играе в Кремин Кременчук и Хирник Комсомолск. След това се завръща в родния клуб и стига до капитанската лента. Всъщност след това я носи и в останалите украински отбори, през които преминава – Полихрафтехника Александрия, Металист Харков и Черноморец Одеса. От 2002 до 2005-а играе в Анжи Махачкала. В състава от Одеса често е преследван от травми и на 2 март 2012-а решава да сложи край на кариерата си.

Той обаче не остава без работа, а веднага започва да води юношески отбор на клуба, тъй като се ползва с уважението на ръководството на Черноморец. На терена е бранител, но вижданията му за футбола са нападателни. Затова и всичките му отбори играят атакуващ футбол. И не се притесняват да го правят срещу отявлени фаворити. През 2017-а вече е начело на първия тим – поема го на 25 февруари. Завършва първенството, но стартът на новото е кошмарен. След 6 кръга съставът е спечелил само 1 точка, последен е в класирането и Олександър хвърля оставка – не чака да му бъде поискана. А точно месец и 1 ден по-късно приема предложението да води Мариупол. Това се оказва съдбоносно. Защото прави така, че скромният тим не само да заиграе привлекателно, но да достигне до 2 полуфинала за купата, едно четвърто място в шампионата, както и да класира два пъти отбора в евротурнирите – най-големите успехи в историята на клуба. На континенталната сцена дори взима и един скалп – този на шведския Юргорден. Той води отбора в продължение на 3 години. И напуска, защото не изпълнява собствената си цел – да го класира за трети път на континенталната сцена. След загубения бараж за евровиза от Колос – на 29 юли 2020, обявява оттеглянето си. По време на престоя си в клуба от града, който пострада сериозно след руската инвазия, се запомня с фразата: „Няма да паркирам автобуса срещу никой, независимо кой е срещу нас“. И в полуфинал за купата излиза изключително офанзивно срещу гранда Шахтьор Донецк. Тимът му губи с 1:5 и се прощава с мечтата за трофей. Бабич обаче не съжалява за избора си.

Отива в Кривбас и поставя основите на състав, който в момента е лидер в първенството. Води го до лятото на 2022 година.

Тогава обаче Олександър решава да помисли за сигурността на съпругата Наталия и дъщеря си Виолета. Бяга от войната, като отива в румънския Констанца. По стечение на обстоятелствата за това разбира собственикът на родния аматьорски Фратрия – Виктор Бакуребич, който е напуснал Русия през 2008 година, несъгласен с начина на управление на страната. „Вратарят Александър Лавренцов, който също е работил в Черноморец и Мариупол в щаба му, ни казва, че в Констанца седи самият Бабич и не знае какво да прави, но тогава всички не знаеха какво да правят. Предложи ми да се видим и да поговорим. Съгласих се, бях чувал за Бабич, но се чудех какво мога да му предложа. Направихме една среща, той дойде от Констанца. Готвих се за дълъг разговор, но той се оказа много кратък. Казах му: „Виж, аз имам стартъп и много добре разбирам на какво ниво сме. Ти се оказа тук за съжаление. Нека започнем с нещо, да стиснем ръце, да пием по бира и да останем приятели за цял живот. На мен ми е приятно да работя с хора с такъв опит“. Той веднага се съгласи, не водихме никакви преговори“, разказва Бакуребич. А след това, вече опознал напълно Олександър, разкрива и част от качествата му: „Много обича атакуващия футбол. Той е интелигентен човек, но може и да смачка интелигентно. Не го прави грубо и с оскърбление, но може да оказва огромен натиск, и то по време на игра. Много държи футболистите по време на мач да не спират да бягат. Обича единоборствата и може веднага да смени играч, ако види, че някой бяга от тях. Интензивен и агресивен, такъв е футболът му“.

Бабич вече е в елита на България. А Пирин може да е нов трамплин за украинеца.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“