„Мултигруп“ се връща във футбола

0
768x432 1
-
-

Корпорацията Мултигруп е имала значителна роля в българската икономика, политика и спорт. Тя е финансирала ФК ЦСКА и ФК Черно море, както и редица други тимове. Статията, която ви предлагаме е от лятото на 2001 година. Тогава реалностите в страната бяха интересни, а Мултигруп насочи своите интереси към морето.

„Мултигруп“ се връща във футбола само седмица след парламентарните избори и победата на НДСВ. Корпорацията става собственик на варненския отбор „Черно море“, който досега бе във владение на „ВАИ холдинг“, а неин приближен от понеделник е спортно-технически директор на ЦСКА.

„Мултигруп“ е новият собственик на варненския футболен отбор „Черно море“, който играе във Висшата лига. Главният мениджър на тима Божил Колев съобщи официално в понеделник, че фирмата „Сейнт Елиъс“, която е дъщерна на „Мулти“ и държи едноименния курорт край Варна, ще получи контролния пакет от акции в клуба. Според Колев акциите са безвъзмездно предоставени на „Сейнт Елиъс“ от досегашния главен акционер Георги Илиев, президент на „ВАИ Холдинг“.

Прехвърлянето на собствеността върху футболния клуб от ВИС-2 към корпорацията на Илия Павлов вероятно е станало с посредничеството на Христо Асенов – Бацата, който досега ръководеше в сянка „Черно море“. Асенов е един от хората на „ВАИ Холдинг“ във Варна, като същевременно има доста бизнес контакти с „Мултигруп“, най-вече чрез стопанисването на заведения в Гранд-хотел „Варна“, собственост на Илия Павлов. В последните няколко месеца „ВАИ Холдинг“ бе спрял финансирането на „Черно море“, с което бе забавена подготовката на отбора за следващото първенство.

 

Дъщерната на „Мултигруп“ фирма „Сейнт Елиъс“ ще получи безвъзмездно контролния пакет от акции в „Черно море“ – отбор, който от 1999 г. досега бе собственост на „ВАИ холдинг“, а преди това се ръководеше от група бизнесмени, обединени около депутата Максим Димов и Красен Кралев, собственик на рекламната фирма МИГ. Холдингът на Георги Илиев пое тогава „Черно море“, като искаше срещу това да получи правото на концесия за сметосъбирането във Варна. Това обаче не стана, след което „Черно море“ не бе финансиран толкова добре, колкото другият отбор на групировката – „Велбъжд“, а от няколко месеца насам парите за футболния клуб съвсем намаляха.

Божил Колев, главен мениджър на „Черно море“, вярва, че новият собственик има сериозни намерения във футбола. „Мултигруп“ влезе в най-популярния спорт през 1994 г., когато Илия Павлов бе избран за президент на ЦСКА на мястото на Петър Калпакчиев, по онова време служител в „Кинтекс“. За пет години корпорацията вложи в ЦСКА над 6 милиона долара, повечето под формата на отпускани кредити, като в същото време осъществи внушителен брой продажби на футболисти в чужбина чрез своята мениджърска агенция „ЦСКА АС-23“. Спечелени бяха една шампионска титла и две национални купи, както и бяха регистрирани най-тежките загуби в историята на ЦСКА – 1:7 и 0:5 от „Левски“, както и рекордният за всички времена резултат 0:8 срещу „Ловеч“.

В момента ЦСКА е собственост на Васил Божков, който пое отбора от Илия Павлов през 1999 г., но от понеделник в ръководството на клуба бе утвърден бившият банкер от „Мултигруп“ Евгени Горанов. Той беше вицепрезидент на ЦСКА във времето на Илия Павлов, когато в качеството си на директор на „Кредитна банка“ финансираше пряко клуба, а впоследствие бе заменен на поста от Николай Вълканов. Сега Горанов бе избран за изпълнителен директор на ЦСКА по спортно-техническата част, като функциите му са в областта на работата с отбора и трансферната политика. За този пост се спрягаше името на Стойне Манолов, съдружник на Васил Божков в много фирми, но изненадващо функциите бяха възложени на Горанов. Новият директор е близък с Иван Славков, който го включи в Изпълкома на БФС и сега се разчита той да лобира за ЦСКА във футболната централа. Финансов директор остава Лазар Василев, който е от хората на Васил Божков. Той ще бъде и председател на управителния съвет вместо Любослав Пенев, който подновява състезателната си кариера в ЦСКА. Актьорът от тв предаването „Каналето“ Тончо Токмакчиев в понеделник също влезе в управителния съвет, където са още генерал Любен Пандев и заместник-министърът на МВР Здравко Зафиров.“

25 юни 2001 година